Изложба на Паоло Вивиан на Шипка 6

15.07.2014 | 15:00
Изложба на Паоло Вивиан на Шипка 6

Паоло Вивиан откри самостоятелна изложба на Шипка 6 - скулптури и инсталации "HORTUS MEMORIAE".

Включени са 28 творби, създадени през последните години.

Идеята на проекта е да се създаде въображаема картина на европейското семейство, съчетавайки взаимоотношения и влияния, получени в процеса на глобализация, миграция и разпространение на културните модели в обединена Европа.

„HORTUS MEMORIAE” е изложба скулптура, инсталации и обекти, резултат на творческите търсения на италианския художник Паоло Вивиан в областта на колективната памет, тема, която занимава артиста през последните години.

Кодираната подредба на творбите въвлича посетителя в интелектуален и естетски ребус, където всеки създава своята въображаема лична градина на паметта. Вивиан се заиграва с концепциите и увлича посетителите в лично пътешествие, като използва мнемонични техники на асоциативното мислене, познати ни от древните метафизични трактати и от съвременната херменевтика.

В неговата градина на паметта битуват архитипи и модели на модерността ,част от живота на голямото европейско семейство. Той разкрива многообразието на формите на колективното съзнание в процесите на обединена Европа като поставя акцент върху човека и неговата способност за различаване и запомняне. Като кодира в галерийното пространство древната формула на Джордано Бруно и трансформира сакралните символи в персонален знак на добродетел, страст или болка. В изкуството му колективната памет има лаконична форма и вертикална посока.

Културните архитипи, мутацията на мита и табуто превръща в тотеми на спомена, диалогът между поколенията и ежедневните човешките контакти - в бар код на модерността.

Художникът предизвиква посетителите да намерят паролата към изложбата и да създадат своя градина на паметта. „Възползвам се от миналото, за да проектирам бъдещето, живеейки в моето Сега”, казва творецът и дава централна роля на мира в този имагинерен свят на символи и знаци , наречен Hortus Memoriae на Паоло Вивиан.
Дора Дончева, куратор на проекта

Изложбата се организира от Италианския културен институт в София, СБХ, Галерия Графит и Фондация Рая Георгиева.

Изложбата ще остане на третия етаж на Шипка 6 до 31 юли 2014.
 

Паоло Вивиан (1962, Тренто, Италия) работи в областта на скулптурата, инсталацията и пърформанса.

Негови творби са били представяни в програмата на Вилнюс - Европейска столица на културата през 2009, в честването на 100-ната от създаването на град Диферданж в Люксемберг, в кураторските проекти „Ъгълът на героите” , Будапеща, ”Art&Nature”, Холандия под патронажа на холандската кралица, в проекта „Митологии на дървото” в Италия, Off-On проект в Хамбург, Международно биенале на визуалните изкуство, Exi(s)t-във Варна, галерия „Актус Магнус”, Вилнюс и др.

Реализирал е над десет самостоятелни изложби в частни галерии и културни институции в Италия и чужбина, между които Палацо Дукале, Генова , Палацо Либера ,Лагарина , Културен институт, Бернстол, Италия, галерия Артстудио, Равена, галерия Ларавелина, Ферара, Августинско абатство в Болцано и др.

Негови монументални творби са част от обществени колекции в Natuurkunst, Дренте (Холандия); Italian culture institutе, Берген (Норвегия); парк Gerlache, Differdange (Люксембург); парк Тре castagni, Pergine Valsugana (Италия), Форст, Германия, Рабка -Здрой, Полша, KunstForum, Stubenberg (Австрия), Фондация "Камий Клодел", Ла Брез (Франция) и др . Арт директор и куратор на международни проекти по съвременна скулптура в Италия, основател на международна арт мрежа sKulturclub. Живее и работи в Палу дел Фесина, Трентино, Италия.

За неговото изкуство са писали историците на изкуството -Маурицио Скудиеро, Фиоренцо Дегаспери, Масимо Томазини, проф.Ренцо Франческоти, проф.Марио Косали, Джорджо Фугаци и др.

Изложбата „HORTUS MEMORIAE” на Паоло Вивиан се реализира със подкрепата на Италианския Културен институт - София и е под патронажа на Община-Варна, фонд „Култура”, програма „Варна 2019”. Партньори на проекта са Застрахователна компания „Армеец”, Девня Цимент, България Еър, Дитер хотел/ресторант.
Илюстрован каталог придружава представянето, включващ текстове на Анна Амендоладжине, директор на Италиански Културен Институт - София и Дора Дончева, куратор на проекта.