Мъжете обикновено се мислят за по-слаби

Жените обратно-смятат себе си за по-тежки, отколкото реално са.

28.03.2013 | 16:51
Мъжете обикновено се мислят за по-слаби

Милиони мъже излагат здравето си на риск като не осъзнават, че теглото им е наднормено, сочат данните от проучване на Guardian. В допитването на британското издание са участвали 300 хиляди души. Двойно повече мъже в сравнение с жени мислят, че тежат по-малко от действителното. Така те не си дават сметка, че могат да се разболеят от редица болести на сърцето, диабет и дори рак, за които е доказана връзка с наднормените килограми.

Интерактивното проучване на Guardian е проведено през февруари. Отговорилите на въпросите е трябвало да посочат в коя категория попадат- на хората с тегло под нормалното, здравословно, наднормено, затлъстели и свръхзатлъстели.

Един от всеки четири мъже или 23% от отговорилите са подценили с поне една категория килограмите си. Те са заявили, че теглото им е здравословно, а в действителност са били с наднормено.  

Жените напротив. Едва 8% от включилите се в допитването са подценили в коя категория попадат. 27 на сто от тях са преувеличили реалните си килограми, докато при мъжете този процент е 12 %.

Категориите са изчислени на базата на Индекса на телесната маса и на съотношението за нормална структура, базирано на ръста и килограмите. Хората с показател под 18.5 спадат към групата с тегло под нормалното. Идеалните килограми са в границата на 18.5 и 25. Получилите резултат над 25 спадат към групата на хората с наднормено тегло.

Във Великобритания около 68% от мъжете и 58% от жените са затлъстели или имат наднормено тегло.