Синдикатите на "Булгартабак" готвят протест

Структурите са недоволни от масовото съкращаване в софийската фарбика

23.03.2016 | 16:16 Редактор: Мария Аладжова
Синдикатите на

индикалните структури в "Булгартабак" заявиха, че ще започнат протести заради съкращаването на 400 служители от софийската фабрика, предаде БНР.

Такава обща позиция са изразили от КНСБ и КТ "Подкрепа". В протестната им нота е посочено, че според преватизационния договор, новите собственици са задължени да запазят дейността и на дъщерните предприятия в срок от 10 години от приватизацията.

Съкращението на служителите се налага заради спирането на износа на към Близкия Изток от 1 април.

Синдикатите ще настояват за оставката на ръководството на "Булгартабак", което според тях стои в основата на напрежението в компанията. Те ще предявят искането си по време на акционерното събрание, което ще се проведе в края на март.

Освен това от КНСБ и КТ "Подкрепа" искат среща с премиера Борисов, както и с представители на Агенцията за приватизация.

Искането им не остана незабелязано от депутатите в Народното събрание, които моментално изкоментираха казуса.

"Винаги се притеснявам, когато предприятие от рода на "Булгартабак" спира да действа, защото там работят няколкостотин работници, които биха загубили работните си места", заяви председателят на земеделската комисия в парламента Румен Христов.

А по думите на депутата от ДПС Алиосман Имамов, "ако "Булгартабак" не може да функционира успешно в България, това ще бъде и в ущърб на производството на тютюн въпреки малкия относителен дял, който има "Булгартабак" в изкупуването на български тютюн".

"Изпълнителната власт, в лицето на министъра на земеделието, не може да задължи фирмите да купят недоговорени количества, но ние получихме обещание, че тя ще съдейства и ще настоява фирмите да намерят възможности да изкупят тези недоговорени количества", добави той, цитиран от БНР.

От ГЕРБ засега запазват мълчание по темата.