Стачка на такситата във Франция

Протестират срещу нелоялната консуренция

26.01.2016 | 08:45
Стачка на такситата във Франция

Седем месеца след предишната стачка, чието насилие бе осъдено от обществеността във Франция, шофьорите на таксита обещават във вторник нова мобилизация, съобщи АФП. Хиляди ще излязат по улиците на Париж, за да протестират срещу конкуренцията.

Още по темата

Стачката започва на Порт Майо и летище Шарл дьо Гол в Париж.

Трафикът в Париж е необичаен за ранния час. Има 24 км опашка в 06:15ч. и ще се увеличава, а префектурата на полицията във френската столица предупреждава да се избягва околовръстното.

Засегнати от спада в приходите, шофьорите на таксита от цяла Франция протестират срещу „нелоялната конкуренция“ около парижките летища Орли и Шарл дьо Гол.

Такситата в Марсилия започнаха протеста с чувство за хумор, понесли ковчег на покрива.

 

В Страсбург на 26 януари такситата са безплатни в знак на протест. По призива на синдикатите шофьорите на Ursat решиха да предложат да возят в рамките на града между 7ч. и 18ч. без пари.

 

Таксита срещу независими

Асоциациите на таксиметровите шофьори смятат, че т.нар. VTC, независими шофьори ги конкурират нелоялно.

Таксиметровите шофьори във Франция плащат лиценз – между 40 000 /селски райони/и 350 000 евро /на Лазурния бряг/ към общината. От две години монополът на асоциациите падна с намесата на нови актьори на сцената – колите с шофьор /VTC/.

Шофьорите на таксита трябва да имат професионален сертификат.

Шофьорите на VTC /коли с шофьор/ не държат изпити, достатъчно е да покажат шофьорска книжка и 3-годишен стаж. За разрешение също се чака пред общината, но условията са облекчени.

Сред независимите шофьори /VTC/ също има недоволство от платформите за споделено пътуване /Uber, Heetch и др./

„Разбираме, че правителството е под натиск от платформите, които му обещават лъжи като намаляване на безработицата и увеличаване на независимите шофьори на пазара“, каза Сая Барун, ген.секретар на Unsa, основният синдикат на независимите таксита.

В цяла Франция има около 55 000 таксита, от които 18 000 в Париж.

Появата на платформата за споделено пътуване Uber роди и нов термин, използван в стачката на френските таксита, „уберизация“

Във вторник, 26 януари 2016 във Франция стачкуват и авиодиспечерите.