Менда Стоянова критикува промените в правилника на прилагане на ЗДДС

Коментари на Радан Кънев и Менда Стоянова в парламента на 17 декември

17.12.2015 | 18:00
Менда Стоянова критикува промените в правилника на прилагане на ЗДДС

Председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова смята, че проектът на Правилник за изменение и допълнение на правилника за прилагане на Закона за ДДС, не дава указания за прилагането на новия налог, наричан неформално "данък уикенд".

Текстът, публикуван на сайта на Министерството на финансите на 15 декември предвижда деклариране и отчитане на ползване на стоки и услуги за лични нужди.

В мотивите, публикувани на същото място се предлага правилникът да влезе в сила от 1 януари 2016.

Документите са публикувани в Портала за обществени консултации strategy.bg на 15 декември и се предвижда обсъждането им до 29 декември 2015.

"Всеки един актив, който се ползва с двойно предназначение – и за нуждите на фирмата, и за лични, в декларацията си по ДДС неговият собственик трябва да обяви каква част ползва за лични нужди и да начисли ДДС на нея. Само че без ясна методика и без праг" - каза в НС председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Председателят на ДСБ Радан Кънев изрази несъгласието си също в парламента, където обясни защо иска оставката на министъра на финансите:

"Да се върнем една година назад – историята с частните фондове. Решението за излизане в опозиция за едната бройка можеше да е факт преди една година. И да влезем в спирала на правителствена криза още тогава. В случая той въвежда един отхвърлен от парламента данък с правилник".