С 52 млн. евро намаляват приходите за българските млекопроизводители за година

Всички европейски производители търпят на практика ефекта от руското ембарго, коментира Десислава Танева

12.09.2015 | 12:21 Редактор: Мариета Иванова
С 52 млн. евро намаляват приходите за българските млекопроизводители за година

Приходите на българските млекопроизводители намаляват с 52 млн. евро, коментира пред Дарик радио министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя направи коментара по повод протеста на фермерите в Брюксел заради ниските изкупни цени на млякото, предава Агенция Фокус.

„Всички европейски производители търпят на практика ефекта от руското ембарго. 51 млн. евро е загубата от началото на руското ембарго до края на август. Изчислена е на база на по –ниските цени, падането на цените”, коментира министър Танева.

„Вече няма глоби, но аз пак казвам, от глоби, от налози има събрани няколкостотин милиона евро, които изобщо не отиват като компенсирани или подкрепа за производството в други страни. Така че отпадането на налозите освободи големи производители на краве мляко в развитите страни-членки”, заяви още министър Танева.

Тя уточни, че това са страни, които също са били с производство над квотите си. „Предвид ефекта на руското ембарго и спецификата на млечното производство, че е основно за износ, те дори не са си платили необходимите налози преди 1 април, поради свиване на пазара”, добави министърът на земеделието и храните.