Петкова: Дефицитът в НЕК е 3.7 млрд. лева

2.3 млрд. лв. са невъзстановени инвестиционни разходи за АЕЦ „Белене” и „Цанков камък”, заяви министърът на енергетиката

12.09.2015 | 18:01 Редактор: Мариета Иванова
Петкова: Дефицитът в НЕК е 3.7 млрд. лева

3.7 млрд. лв. е дефицитът на НЕК, като 2.3 млрд. лв. са от невъзстановени инвестиционни разходи за АЕЦ „Белене” и „Цанков камък”, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от Агенция Фокус. Тя допълни, че тарифният дефицит, който НЕК генерира в резултат на регулаторната политика е 1.4 млрд. лева.

„Регулаторна политика, която е на базата на нормативната уредба и на нейна база НЕК изкупува електрическа енергия от двете американски централи, от заводските централи, от топлофикациите, ВЕИ-ата, на по-високи цени, отколкото е пазарната цена. Сами разбирате, това е един заложен дефицит в системата, който води до това НЕК да не може да се разплаща с производителите на електрическа енергия”, поясни министърът.

Тя изтъкна, че една от първите крачки, които българското правителство е предприело, за да преодолее финансовите проблеми в сектора е да предоговори договорите, условията по двата дългосрочни договора. „За радост успяхме да предоговорим намаляването на цената за разполагаемост. Това е цената, която всички ние плащаме, когато тези централи не са натоварени и не работят. В резултат на това намаление НЕК до края на срока на договорите ще реализира икономии в размер на 1 млрд. лева или по 100 млн. лева годишно”, каза министър Петкова.

Енергийният министър допълни, че за да стане това намаление трябва да бъдат издължени просрочените задължения към двете американски централи, които са около 900 млн. лева.

За целта тя обяви, че БЕХ ще изтегли кредит за 650 млн. евро, който ще даде възможност за погасяване на задължения към американските централи, а оттам и разплащане към мините.