Идват ли по-добри времена за икономиката на Европа

Коментар на Азад Зангана, старши икономист за Европа в Schroders Investment Management

07.08.2015 | 14:26 Редактор: Велко Каменов
Идват ли по-добри времена за икономиката на Европа

Данните, идващи от Европа, ни казват няколко неща. На първо място проучванията за водещи индикатори като индекса на производствената активност и индустриалното производство бяха прекалено оптимистични в последно време. Прогнозите се покачваха постоянно и предполагаха, че ръстът в еврозоната ще достигне 2% на годишна база. А реалността клони по-скоро към ръст от 1,3%-1,4%.

Данните за ръста на БВП на Германия за второто тримесечие могат дори да покажат свиване. Забавянето в индустриалното производство на страната е осезаемо. Още не са излезли данни за сектора на услугите, но знаем, че търговията на дребно се е представила силно, което значи, че секторът на услугите може да даде известен тласък на икономиката. Въпреки това вероятно второто тримесечие като цяло ще е слабо за Германия. Но не само Германия има проблеми. Данните, идващи от Франция, не са особено добри, а от Италия също са доста слаби. Само Испания се представя по-добре от очакваното.

Големият въпрос за по-голямата част от годината е дали политическите бунтове в Гърция ще се разпространят и в други държави и дали партиите, които са против мерките на икономии, ще спечелят по-сериозна подкрепа. В един момент през тази година според социологическите проучвания Подемос беше водеща политическа сила в Испания, но след като испанската икономика започна да се подобрява и се случи бедствието с гръцката икономика, Подемос  вече е трета политическа сила. Изборите, които наближават в Испания, остават много важни, но изглежда Подемос няма да има голямо влияние.

Азад Зангана, старши икономист за Европа в Schroders