Правилно ли е стабилизирането на пазара в Китай

Бен Ричи, ст. анализатор на Aberdeen Asset Management

28.07.2015 | 12:29
Правилно ли е стабилизирането на пазара в Китай

Правилно ли е стабилизирането на пазара в Китай - коментар на Бен Ричи, ст. анализатор на Aberdeen Asset Management за мерките на китайските регулатори. Бен Ричи говори с Анна Едуардс в студиото на Bloomberg в Лондон за предаването “Countdown” на 28 юли 2015.

 

Още по темата

Започваме със ситуацията в Китай. Вчера на китайския пазар имаше големи разпродажби на китайски акции. Как гледате на това, което правят китайските регулатори? Много интересен начин да си управляваш фондовия пазар. Самата идея да се управлява фондовия пазар е много интересна, нали?

Мисля, че напълно объркваща. Според мен става дума за забавянето в реалната икономика и как това ще се отрази на компаниите. Голяма част от нашите компании растат благодарение на експозициите им към развиващите се пазари и особено Китай. Ако тръгваме към един нов свят без този ръст, ще има значителни усложнения за компаниите по света във всички сектори.

 

Значи освен бурята на борсата има много по-сериозна история преди разпродажбите. В добрите времена на фондовата борса пак имахме тревоги за посоката, която поема историята на ръста в Китай. Още ли се тревожим?

Ами да. Опитите на правителството да стабилизира капиталовия пазар поставя въпроса за способността му да стабилизира икономиката. В края на краищата ако правителството се опитва да контролира нещо толкова фундаментално като фондовата борса, значи ще се опитва да го прилага и в икономиката си. Дали ще успее? Ако не успее да стабилизира капиталовия пазар, инвеститорите ще се разтревожат още повече дали ще успее да го приложи към икономиката.

 

Повечето правителства не са изправени пред такъв проблем, нали? Те не се опитват да го правят. Повечето западни правителства не го правят така явно - да ръководят борсите си. Разбира се, може да има ефекти от различните политики на централните банки като QE, някои правителства въвеждат всякакви ограничения върху акции, имало е опити да се контролира пазара, но това е доста впечатляващо. Без прецедент.

Ако се върнем към 2007-2009 правителствата се опитваха да стабилизират фондовите борси, но нямаха успех на Запад. Видяхме падащи акции и други неща, но никой не се опитваше да решава фундаментални въпроси като доходност и печалба, оценка на компании.

Видяхме изключителен ръст и спад на пазара. За реалната икономика това означава голяма несигурност, но отново се връщаме на общата картина на търсене и предлагане в Китай и ефектът за нашите компании, които им продават услуги, продукти и суровини.