Георги Ганев: Затварянето на банките в Гърция е най-голямата грешка на управляващите

Влизането на България в банковия надзор на ЕС е позитивна цел, коментира икономистът

21.07.2015 | 10:38 Редактор: Мариета Иванова
Георги Ганев: Затварянето на банките в Гърция е най-голямата грешка на управляващите

Затварянето на банките в Гърция беше най-голямата грешка на управляващите, коментира в предаването Денят On Air икономистът Георги Ганев. По думите му властите в южната ни съседка е трябвало да намерят начин, дори и провеждайки референдума, да не затварят банките, защото отварянето им сега по думите на гръцки депутат ще струва 25 млрд. евро.

По думите на Ганев „диагнозата” за Гърция не благоприятна, особено в краткосрочен план.-  „Защото това, което се случи през последните шест месеца, и особено през последните 3-4 седмици, блокира иначе започналата да се съживява гръцка икономика”, коментира икономистът. В тази връзка той посочи, че 2014 е отчитана от експертите по недвижими имоти като много добра година, наблюдавало се е спад на безработицата, увеличаване на вътрешното потребление и т.н.

„А през последните седмици, от затварянето на банките имаме срив, защото като високо развита икономика Гърция много разчита на тези разплащания, които се случват през банковата система. И понеже е много по-развита от други икономики, които са кешови,шокът е много по-голям”, коментира Ганев.

По думите му гърците са добри в производството на различни земеделски продукти, транспорт и култура. – „Проблемът е във фискалната разюзнаданост. Имам предвид цялата тази липса на институционална дисциплина и на организация, която позволява подобни явления, като изненадващия гръцки дефицит”, коментира икономистът.

Още по темата

За България участието в банковия надзор е позитивна цел, която е хубаво да бъде преследвана, заяви още Ганев. Той също така посочи,ч е дисциплиниращият ефект е важен, но и се изтъкна думите на проф. Стив Ханке, че „влизането в еврозоната, тъй като сваля премиите по дълга, всъщност прави обратното на дисциплиниращия ефект”.   

„Ние сме с много по-малко връзки от Гърция и нас много по-стриктно ще ни наблюдават, но ще има изкушения, защото ще паднат  премиите по дълга, които правителството плаща. Обслужването му ще стане по-леко, изкушения винаги ще има,” коментира той.

Икономистът подчерта и че ‘едно евентуално придвижване към еврозоната ще има положителен ефект и за бизнеса, защото премиите, които плаща върху лихвите- тези, които виждаме в еврозоната, ще понамалеят”. Той също така е категоричен, че нищо друго няма да доведе до добър резултат, ако съдебната реформа не работи.