Промените в Гърция са козметични: Грийн

Мегън Грийн, гл. икономист Manulife Asset Management

20.07.2015 | 12:26
Промените в Гърция са козметични: Грийн

Мегън Грийн, гл. икономист Manulife Asset Management коментира промените в Гърция. Грейн разговаря с Анна Едуардс и Райън Чилкот в студиото на Bloomberg в Лондон на 20 юли 2015.

Още по темата

Започваме както обичайно, въпреки че няма промяна в Гърция. Какво можем да очакваме тази седмица? Има много неща - банките отвориха пак, но промяната е по-козметична. Имаме още едно гласуване в сряда, имаме падеж на задължение към ЕЦБ..

Вече знаем, че Гърция направи плащането към ЕЦБ. Днес е важен ден за Гърция. Ако не платят, ЕЦБ може да срине цялата банкова система в страната. Така че е добре, че започнаха плащането.

Що се отнася до отварянето на банките, гърците могат отново да си върнат парите в банките, но кой точно ще го направи сега? Те смятат, че промените са доста козметични, някои елементи на капиталовия контрол бяха облекчени, защото банките отвориха отново, но това не променя правилата на играта.

Докато банките не бъдат напълно рекапитализирани, напълнени с пари догоре, ето с тази трета програма, която договориха, едва ли депозитите ще се върнат в Гърция.

Що се отнася до вота в сряда, очаквам правителството да успее да прокара предложението си в парламента, но само с помощта отново на опозицията.

Мнозинството на Ципрас е доста ограничено, за да спечели достатъчно гласове за вота на доверие. Очаквам да успее все пак. Той смени правителството си, за да успее. Но ако не успее, както мнозина прогнозират, кабинетът може да падне и да има избори - което е лош момент.

 

Германия вероятно може да допусне нетно намаление на дълга. Няма да има директно отписване - това никога не е стояло на масата на преговорите. Но биха могли да удължат матуритета, за да намалят непосредствените задължения.

Разбира се, Меркел го казва без МВФ - а пък от Фонда изтече доклад, който показва, че дългът е напълно неустойчив и че няма да участва в никаква спасителна програма, освен ако Гърция не получи някакво намаление на дълга. И така Германия има нужда от МВФ да участва в програмата за политическа гаранция.

Германската позиция не се е променила по този въпрос. Те са готови да удължат матуритета ако Гърция продължи с реформите.

 

Ципрас трябва да получи някакво облекчение, което да използва като морков, на принципа на моркова и тоягата и да убеди своите в Гърция. Хората само преди няколко седмици гласуваха срещу тези мерки, а сега трябва да ги притисне да ги подкрепят. Този морков му трябва. И МВФ също трябва да бъде привлечен.

Но Германия не иска да говори за това, докато Гърция не изпълни обещанията си.

 

И мисля, че гърците ще трябва да покажат, че изпълняват реформите. За съжаление смятам и че Гърция няма да изпълни целите. Много бързо ще се провали с третия пакет. Третият пакет практически са стари мерки в нова опаковка. Това са същите грешки отпреди. Преди първия и втория пакет. И те много бързо ще ги откажат. И след това отново ще се преговаря по спасителна програма.

 

Вие не сме голям фен на тази програма, както стана ясно. Казвате, че се въртят едни и същи неща. Къде виждате края? Явно още дълго време ще се заминаваме с Гърция.

Да, за съжаление смятам, че всички много бързо пак ще се върнат в Брюскел на извънредни срещи на върха по цяла нощ. До месец. Опасенията ми за Гърция са, че те ще трябва да изпълняват още по-големи икономии в рамките на третия пакет, но пак няма да направят нищо. И след това ще се обсъжда излизане, което ще бъде дори още по-мъчително.

 

Сигурно няма да минат и няколко месеца, и гърците пак няма да успеят да прескочат плащането на 20 август към ЕЦБ. И пак ще са в същото положение. Може да получат пари за него, но след няколко месеца ще видим как се справят с данъчните приходи. И първичният баланс, който Гърция се съгласи да постигне. За съжаление повишението на данъците няма да е полезно.

Досега Гърция е толкова закъсала, че вдигането на данъците ще намали приходите още повече. Защото вече не става дума за желанието на гърците да си плащат данъците. А за това, че не могат.