Правенето на сметки за Гърция продължава и след споразумението

Много икономисти са на мнение, че трябва да им отписване на гръцки дълг.

15.07.2015 | 15:52 Редактор: Велко Каменов
Правенето на сметки за Гърция продължава и след споразумението

Дори договарянето на трети спасителен пакет за Гърция не убеди много икономисти, че ситуацията в страната ще се подобри. МВФ препоръчва по-сериозни дългови облекчения. „Гръцкият дълг може да стане устойчив единствено чрез мерки за дългови облекчения, които се простират много по-далеч от тези, които Европа разглеждаше досега”, казва анализ на МВФ.

„МВФ ще има задължението да помогне, а ЕС ще има хуманитарното задължение да помогне на Гърция.  Истината е, че МВФ е прав – Гърция има нужда от дългови облекчения, ако иска да има някакъв шанс да се превърне в устойчива държава. Иначе, както знаем, вторият спасителен пакет доведе до избирането на Сириза, до какво ли може да доведе третият”, предупреждава главният съветник във финансовия холдинг Nomura Боб Джанджу.

„Ципрас ще трябва да изиграе трудна игра. Той ще се опита да приеме в парламента трудните текстове с подкрепата на опозицията, а след това, да използва собствените си депутати при гласуването на текстовете, върху които те нямат възражения. Не смятам, че така нещата ще проработят. Ципрас ще трябва да сключи някакво политическо споразумение и да си понесе последствията”, анализира говорителят на партия То потами Харис Теохарис.

„Има три основни групи активи, които гръцкото правителство може да продаде. Първата са акции на банки, но проблемът тук е, че те почти изцяло са загубили стойността си. Държавата има и дял в корпоративни активи. На практика като възможност остава само недвижимото имущество. Гръцкото правителството притежава около 70 хиляди такива обекта, но привличането на чуждестранни инвеститори е много трудно, защото развиването на тези обекти не може да се случи без преминаването през множество регулации. Друг проблем са законовите спорове върху собствеността на тези обекти заради старите закони, от преди 1915. Гръцкото правителство дори не знае със сигурност какво притежава”, заяви Дейвид Пауъл от Bloomberg Intelligence.