Природният газ поевтинява от 1 юли

Решението на КЕВР за удължаване на регулаторния период за цената на тока ще е ясно на 29 юни

26.06.2015 | 15:52 Редактор: Мариета Иванова
Природният газ поевтинява от 1 юли

Цената на природния газ намалява от 1 юли с 40 лв. - от 524 на 484 лв., реши КЕВР.

Това е 7,53 процента по-ниска цена на природния газ, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов, цитиран от БТА.

Иванов отбеляза, че това е добра новина за индустрията, която използва газта като енергоносител, както и за газифицираните домакинства. Намалената цена на газта  ще даде отражение, както на цената на топлинната енергия и на електрическата енергия, произведена по комбиниран начин. Тези цени ще бъдат обявени в понеделник, на 29 юни.
Цената, по която Булгаргаз купува от доставчика, е намаляла с 15 процента в доларово изражение, но в същото време цената на долара за второто тримесечие средно се е увеличила със 7,75 на сто. Това е отчетено от комисията и експертите и по тази причина е определена тази цена.

КЕВР е имала готовност да се произнесе по възможността за удължаване на ценовия период за дружествата в сектор електроенергетика като цени на тока за следващия регулаторен период.

„След приемането вчера- 25 юни, на промените в Закона за енергетиката от Народното събрание имахме готовност да се произнесем, но тъй като поправката не бе публикувана в Държавен вестник, нямаме правно основание да го сторим“, заяви Иванов. По  думите му това ще стане на 30 юни, вторник.

Председателят на КЕВР заяви също, че в обществения дебат по темата през седмицата са отправени неоснователни обвинения към Комисията. - „Ние ще проследим публичните изявления и след анализ при необходимост ще отнесем въпроса към оправомощените органи на страната“, заяви Иванов.

Той добави, че и лично към него като председател на КЕВР са отправени нападки. - „Никой не може да ме отклони от пътя, който съм поел за защита на българската енергетика, на потребителите и на националния ни интерес“, категоричен бе Иванов.

По думите на члена на КЕВР Ремзи Осман критикикъм Комисията има, включително от представители на изпълнителната власт и работодателски организации, които неоснователно обвиняват комисията.

„Искаше се от КЕВР да наруши закона, включително и от държавни ведомства“, заяви Осман.