Какво следим на 4 юни 2015: Гърция, ОПЕК, BoE

04.06.2015 | 07:52
Какво следим на 4 юни 2015: Гърция, ОПЕК, BoE

Гърция
Наближава ли краят на играта за Гърция? Ципрас се видя в Брюксел на 3 юни 2015 късно вечерта с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на еврогрупата Йерон Дейселблум и чу окончателната оферта на кредиторите на своята страна. Тя трябва да сложи край на блокадата в преговорите и да избегне гръцкия дефолт.

Няма много детайли за тази среща, завършила в полунощ, освен, че Ципрас каза "не се тревожете" за плащането към МВФ в петък, 5 юни 2015 – най-малкото от четирите плащания по дълга за почти €1.6 млрд този месец – преди края на сегашната финансова помощ в края на юни.

'Не се тревожете за плащането към МВФ в петък“, каза Ципрас.

ОПЕК
Стратегията на ОПЕК да се опитва да запази пазарния си дял като продължава да изпомпва още петрол на фона на глобалното пресищане май работи – брентът се върна към нивата от 40% от шестгодишното дъно през януари
Унилото настроение преди петъчната среща на ОПЕК /на 5 юни 2015/ също натежа на пазара. OPEC, която произвежда над една трета от световния петрол се очаква да отхвърли всякакви предложения за намаляване на добивите и да продължи да добива около 2 млн барела на ден над обема на търсене.

 

Още по темата

Очакванията са да няма никаква промяна след поредната среща на картела във Виена. Но нищо не е сигурно. Ирак също ще бъде начело на дневния ред на срещата – страната, която дълго време не спазваше квотите на ОПЕК заради  войната надхвърли прогнозния обем на добиви миналата година, преминавайки квотата от 30 млн барела на ден. Да не забравяме, че ОПЕК се среща само няколко седмици преди Иран и шестте ядрени сили да се опитат да постигнат споразумение по ядрената програма на страната.


BANK OF ENGLAND
Комисията по валутни въпроси на BOE вероятно ще остави основната лихва на рекордно ниското ниво от 0.5%, когато обяви решението си в четвъртък. Докато инфлацията се забави под нулата за пръв път от 1960, управителят Марк Карни каза, че очаква да се възстанови и ускори към края на годината и че вероятно следващата мярка ще бъде повишение на лихвата.