Лихвените проценти по депозитите ще продължават да падат

Успоредно с тях ще се движат и лихвите по кредитите както за фирмите, така и за домакинствата

12.05.2015 | 14:54 Редактор: Ирина Георгиева
Лихвените проценти по депозитите ще продължават да падат

Лихвените проценти по депозитите ще продължават да падат, но не с темповете, характерни за последните няколко години. Успоредно с тях ще се движат и лихвите по кредитите както за фирмите, така и за домакинствата. Това коментираха банкови директори и представители на индустрията по време на панела „Банки“ на форума "Шумът на парите", предаде Investor.bg.

"Депозитите сами по себе си не са инвестиция." - коментира Иван Кутлов от ОББ намеренията на българските домакинства да държат парите си в банките. "Банкерите умеем да пазим тези пари много добре, докато решите какво да правите с тях."

Участниците във форума се обединиха и около тезата, че случилото се с КТБ през 2014 г. не бива да се повтаря.

"Предизвикателствата пред българската икономика и финансовата инфраструктура на нашата икономика са много големи. Миналата година загубихме директно 3-4 млрд. лв. Това не бива да се допуска." - категоричен е главният изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян, правейки препратка към фалита на банката.

"Време е като национална цел да си поставим влизането в еврозоната." - заяви банкерът.

"Ако мога да полемизирам с проф. Ханке, влизането в еврозоната е по-важно като процес, а не като резултат. Резултатът и в момента го имаме." - добави той, коментирайки изявленията на проф. Стив Ханке от последните няколко дни, според когото България не бива да влиза в еврозоната.

"Никой няма да ни пусне в еврозоната, ако не си подредим нещата." - каза Хампарцумян и направи препратка към случващото се в Гърция. Продължавам да мисля, че това е важно, да минем тестовете с качеството на активите и да се целим по-бързо в членството в банковия съюз и еврозоната.

"Българският банков сектор е по-добре от преди, но има още какво да се желае. Предполагам, че ще видим консолидация, по-добра ефективност и рентабилност и по-ниска цена на кредита." - прогнозира главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов.

Той смята, че ключовата полза на България от членството в Единния банковия съюз е, че ще подобри качеството на надзора и ще предотврати повторението на случая с КТБ. Павлов поясни, че ЕЦБ ще поддържа единен надзорен стандарт за всички банки, което ще доведе до по-предвидима среда и по-добра надзорна сигурност и у нас.