Borse Dubai продава дела си в Лондонската фондова борса

Коментар на Елиът Готкин за телевизия Bloomberg от Тел Авив

26.03.2015 | 15:20 Редактор: Георги Стоянов
Borse Dubai продава дела си в Лондонската фондова борса

Това съобщение беше направено в късните часове на деня вчера. Говорим за 17% от Лондонската фондова борса, които бяха собственост на борсата в Дубай. Кажи ни детайлите.

Елиът Готкин: Борсата в Дубай беше може би най-големият акционер в Лондонската фондова борса със 17,4% дял.

Те продават целият този дял на цена от между 22,5 и 23 лири за акция. Цената на акциите на Лондонската борса при затварянето вчера беше 25,30 лири, така че вероятно днес ще има някакво раздвижване при тези акции.

Защо продажбата е извършена сега – напоследък акциите на LSE поскъпнаха.

От както Борсата в Дубай придоби своя дял, акциите на LSE са поскъпнали с малко над 50%. 

Така че те могат да осребрят една доста добра печалба и вероятно да пренасочат тези фондове някъде другаде, където откриват по-сериозни перспективи за растеж.

Интересно е, че Борсата в Дубай придоби своя дял през 2007, когато имаше доста подобни сливания и придобивания в сектора.

Те всъщност се опитваха да купят базираната в Швеция борса ОМХ, към която имаше интерес и NASDAQ.

Така че те сключиха сделка с NASDAQ, според която те продадоха придобития в OMX дял на NASDAQ в замяна на участие в NASDAQ, както и правото да използват бранда NASDAQ, а също и технологията на OMX.

В същото време те получиха и делът на NASDAQ в Лондонската фондова борса, защото  NASDAQ се бяха опитали на няколко пъти преди да купят Лондонската фондова борса, но не бяха успели.

Другият интересен момент около тази сделка е Манъс, че сега една страна от Залива напуска сцената, но друга, все още е сред най-големите акционери на Лондонската фондова борса – Катар с дял от малко над 10%.

Сега, след като един от големите акционери се оттегля, някои анализатори предполагат, че играта за придобиването на Лондонската фондова борса може отново да започне.

Определено обаче основната новина днес Манъс е, че борсата в Дубай приключва ролята си като най-голям акционер в Лондонската фондова борса.

Те имаха тази позиция през последните 8 години и сега продават абсолютно всички акции в Лондонската фондова борса, които имат.