Идва ли краят на поскъпването на долара?

Според Дейвид Блум, директор валутни стратегии в HSBC – да

20.03.2015 | 16:33 Редактор: Велко Каменов
Идва ли краят на поскъпването на долара?

Директорът по валутните стратегии в една от най-големите банки в света HSBC Дейвид Блум изрази съмнения, че поскъпването на долара ще продължи, в интервю за Bloomberg.

Основната причина, която анализаторът изтъква е, че очакванията, че Фед ще вдигне лихвите вече за взети предвид от пазара и доларът няма накъде да поскъпва още. Той дава за пример периодите в историята, когато Фед се готви да вдигне лихвите и момента, в който реално го прави. Преглед на данните показва, че докато Фед се готви да увеличи лихвите доларът наистина поскъпва, като няма изключения от това правило. Когато обаче Централната банка на САЩ натисне спусъка и реално осъществи вдигането на лихвите, доларът не се представя добре. Това се е случвало през 1986, 1994, 1999 и 2004, както показва графиката:

Друг фактор, който според Блум ще се отрази негативно на долара, е това, че инвеститорите започват да обръщат все по-голямо внимание на това с колко ще бъдат вдигнати лихвите в САЩ, а не на точния момент кога това ще се случи. Очакванията не са за сериозно увеличение в лихвите, което ще попречи на по-сериозно поскъпване на долара.

Освен това Блум изрази недоверие в ориентирите, които централните банки дават на пазарите, заявявайки, че последният ориентир, в който е повярвал се казва 1,20 франка за евро, визирайки неочакваните действия на Швейцарската централна банка от януари 2015 г.