Неспазването на закона и нестбилността на съдебната система спъвали инвеститорите от САЩ у нас

Това очерта като основни пречки преди бизнеса министър Лукарски на среща с американския посланик Н.Пр. Марси Рийс

12.01.2015 | 20:16 Редактор: Мариета Иванова
Неспазването на закона и нестбилността на съдебната система спъвали инвеститорите от САЩ у нас

Неспазването на закона, честите промени на ключови закони, нестабилността на съдебната ни система, административната тежест и множеството регулаторни режими са сред основните пречки пред инвеститори от САЩ у нас, изтъкнал министърът на икономиката Божидар Лукарски пред и пълномощен посланик на САЩ у нас Н.Пр. Марси Рийс. Изброените фактори създават предпоставки за корупционен натиск, посочил още министърът, цитиран от пресцентъра на ръководеното от него ведомство.

Той уверил също така посланика, че първостепенен приоритет за правителството е създаването на стабилна и предвидима правна и регулаторна среда.

От своя страна, посланик Рийс приветствала усилията на правителството в тази посока. Тя посочила, че един от начините за постигане на по-голяма прозрачност е въвеждането на електронно управление, включително в сферата на обществените поръчки. Министър Лукарски подчертал, че вече се работи за въвеждането на електронни търгове.

В хода на разговорите са били обсъдени мерки за активизиране на търговско-икономическите отношения между България и САЩ.

Министърът е запознал посланика с приоритетите на българското правителство в икономическата област и с впечатленията си от своята скорошна работна визита в САЩ и проведените там срещи с представители на бизнес средите.

Министър Лукарски изразил увереност в успешното приключване на преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции  (ТТИП),  тъй като то ще открие нови възможности за търговия, особено за малките и средни предприятия. Той споделил пред посланик Рийс идеята българските малки и средни компании да се обединят, за да се представят заедно на американския пазар. В тази връзка посланик Рийс поканила министър Лукарски да участва с представители на български компании във форума "SelectUSА" , който ще се проведе на 23 и 24 март във Вашингтон и дава възможност за среща на чуждестранни инвеститори с американския бизнес и представители на правителството на САЩ.