Павел Тодоров: Картините не се приемат за разход на институциите

Ако това бъде променено, инвестициите в изкуство ще се увеличат, коментира експертът в областта

08.01.2015 | 13:08 Редактор: Мариета Иванова
Павел Тодоров:  Картините не се приемат за разход на институциите

Картините не се приемат за разход на институциите и се считат за притежание на техния собственик, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air експертът в областта Павел Тодоров. Той направи коментара по повод иззетите преди ден картини от офиси на КТБ,  които предстои да бъдат оценени.

По думите на Тодоров, ако произведенията на изкуството  бъдат признати за разход на дадена институция, ще се увеличат значително инвестициите в сектора.

Той посочи още, че в рамките на няколко дни може да бъде направена оценка на иззетите от КТБ картини и сподели, че оценяването се прави въз основа на автора,  сюжета на картината, размера, периода, в който е рисувана и т.н.

Той потвърди изказването на министъра на културата Вежди Рашидов, че картините на български автори се продават на много по-ниски цени зад граница, отколкото у нас.

„Цените на картини на български автори в чужбина са десетки пъти по-ниски, отколкото са у нас. Българските автори не са познати зад граница“, коментира Тодоров и призова за предприемане на стъпки за популяризирането им.

Експертът посочи още, че в  момента върви едно съживяване на пазара на произведения на изкуството и тенденцията е на възстановяване на цените от преди 5-6 години.