Раджан нападна големите компании в Индия

Гуверньорът на Индийската централна банка иска повече правомощия за банките

26.11.2014 | 16:23 Редактор: Велко Каменов
Раджан нападна големите компании в Индия

Гуверньорът на Индийската централна банка Рагурам Раджан се изказа остро за големите компании, които не обслужват кредитите си и поиска повече правомощия за банките, предаде Bloomberg. Позицията на гуверньора стана ясна от изказване, направено на 25 ноември 2014.

Според най-важния човек за паричната политика на Индия, банките трябва да имат повече възможности да възстановяват парите от кредитополучатели, които не обслужват кредитите си. Гуверньорът определи индийската банкова система като „нездрава” и "лежаща на неравностойно разпределение на рисковете и печалбите." Системата работи в полза на големите кредитополучатели, а държавните банки са принудени да поемат загуби, заяви Раджан.

По думите на гуверньора „нерушимостта на дълговия договор постоянно е била потъпквана през последните години в Индия и то не по вина на малките кредитополучатели, а на големите.” Когато големи компании не обслужват дълговете си към държавни банки в Индия, цената плащат всички данъкоплатци, поясни Раджан. Хората в страната губят и непряко, защото необслужваните кредити реално водят до повишение на лихвените проценти за всички заемополучатели и по този начин инвестициите се оскъпяват.

Раджан завърши с думите, че начинът на мислене на индийците трябва да се промени и че компаниите, които преднамерено не обслужват кредитите си, трябва да бъдат заклеймени като използвачи, които печелят на гърба на работещото население.