Бюджетната комисия даде зелена светлина на актуализацията на бюджета

Депутатите подкрепиха идеята за забрана на прихващанията в КТБ

25.11.2014 | 14:32 Редактор: Мариета Иванова
Бюджетната комисия даде зелена светлина на актуализацията на бюджета
Бюджетната комисия даде зелена светлина на актуализацията на бюджета

Актуализацията на бюджета беше одобрена на второ четене от временната бюджетна  комисия в парламента, която предвижда увеличаване на дефицита до 3.7% и теглене на нови заеми до 4.5 млрд. лева.

Депутатите единодушно подкрепиха и идеята за забрана на прихващанията в КТБ. От БСП уточниха, че това е в полза на държавата и затова гласуват "за".

Единодушна подкрепа срещнаха и другите предложения, във връзка с промените в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от управляващата коалиция, сред които за изплащането на депозитите в банки, обявени в несъстоятелност, пише Investor.bg.

Менда Стоянова уточни, че с преходните и заключителни разпоредби в Закона за бюджета е прието, че няма да има промяна в закона за банковата несъстоятелност със стара дата, а се регулират отношенията в процес на несъстоятелност, който за КТБ още не е започнал.

„Прихващанията, които са заявени пред квесторите, ще бъдат изплатени от масата по несъстоятелност, която ще се формира след разпродажбата на активите на КТБ“, уточни Стоянова.

Преди два дни- на 23 ноември,  финансовият министър Владислав Горанов обяви, че цесиите в КТБ няма да отпаднат, а ще останат за след края на несъстоятелността на банката.

По време на заседанието на бюджетната комисия беше обсъдена и идеята на „БСП лява България“ вместо дълг да се вземат пари от Управление "Банково" на БНБ, за да бъдат платени гарантираните влогове в КТБ. По думите на Румен Гечев  валутният борд е свръхгарантиран и средствата от резерва на БНБ могат да бъдат използвани в кризисна ситуация, за да не бъде теглен нов заем.

Менда Стоянова коментира,  че валутният борд е стабилен, а левът е гарантиран със 130 процента валутни резерви.

Още по темата

Мартин Димитров от Реформаторския блок обаче посочи, че потенциалният риск е по-голям, отколкото да се теглят 2 млрд. лева заем. Той припомни още, че валутното покритие на борда варира и при спад той трябва да бъде защитен.

Менда Стоянова беше категорична, че използването на резерва на БНБ е лош сигнал за международните пазари и "не е нужно да отупваме и последния ъгъл на брашнения чувал". Предложението на БСП беше подкрепено само от тяхната група с четирима депутати гласували "за", седем „против“, а трима „въздържал се“.

По време на заседанието беше отхвърлено предложението на АБВ за отпускане на коледни добавки за всички пенсионери, а не само на тези с най-ниски пенсии.

По-рано комисията в НС одобри на второ гласуване и актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса.