Плевнелиев: Полският бизнес може да инвестира в българските сектори с висока добавена стойност

19.11.2014 | 12:17 Редактор: Ирина Георгиева

Полският бизнес може да инвестира в една различна България, която през последните години насърчава развитието на икономическите сектори с висока добавена стойност и постига успехи. Това заяви президентът Росен Плевнелиев във Фондовата борса във Варшава пред полския си колега Бронислав Коморовски. Най-привлекателните сектори за инвестиции в България са високите технологии, автомобилната индустрия, енергетиката, земеделието и производството на храни и туризма, подчерта Плевнелиев. Той посочи, че за последните 10 години страната ни е успяла да отвори 35 000 нови работни места в сектора на информационните и комуникационните технологии.

"Само преди няколко седмици изключително успешна българска компания беше придобита от американски софтуерен гигант за почти 300 милиона долара." - заяви президентът.

Държавният глава припомни, че с европейско финансиране в размер на 50 милиона евро страната ни стартира своята първа иновационна екосистема „София тех“, която дава възможности за развитие не само за българските, но и за стартиращите компании от региона на Югоизточна Европа.

Автомобилната индустрия също е с огромен потенциал за успешен бизнес между двете страни, смята Плевнелиев. Днес производството на компоненти за автомобилната индустрия в България се равнява на 1.5 млрд. евро годишно. Плевнелиев не пропусна да спомене и за реализирането на проекта Auto Park Bulgaria, чиято цел да се изгради автомобилен клъстър в Северозападна България.

България и Полша са част от общ пазар, който наброява почти 500 млн. потребители и трябва да бъдат адекватни на големия конкурентен натиск. Успехът в ЕС се гради върху реализирането на успешни партньорства, заяви президентът на Полша Бронислав Коморовски. Полският държавен глава отново подчерта, че България е предпочитан партньор и представителите на полския бизнес имат интерес от разширяване на позициите си у нас.