Ще се превърне ли MacDonald’s в цел на инвеститорите активисти

На веригата ресторанти за бързо хранене може да ѝ се наложи да промени плановете си

29.10.2014 | 12:56 Редактор: Велко Каменов
Ще се превърне ли MacDonald’s в цел на инвеститорите активисти

Инвеститорите активисти представляват самостоятелни инвеститори или група от инвеститори, които след като придобият голям дял от дадена компания започват да настояват за промени в управлението и стратегиите ѝ. Няколко фактора правят MacDonald’s апетитна хапка за инвеститори с подобни цели. Пазарната стойност на акциите на веригата ресторанти за бързо хранене е най-ниска спрямо печалбите ѝ в сравнение с всички американски конкуренти на компанията. Заедно с това MacDonald’s генерира стабилни парични потоци и има нисък дълг.

Проблемите идват от там, че се увеличават усещанията, че компанията не може да се справи с конкуренцията. Печалбата на MacDonald’s за третото тримесечие на 2014 падна с 30%. Конкурентните вериги за бързо хранене Burger King и Wendy’s печелят от клиентите на MacDonald’s, правейки нови по-изгодни предложения. Броят на хората, които избират вместо обикновените ресторанти за бързо хранене ресторанти, предлагащи по-качествена храна, също се увеличава.

Едно от нещата, които могат да поискат инвеститорите активисти при намеса в компанията, е да се засили растежът чрез диверсифициране на инвестиционния портфейл. В последните години MacDonald’s правеше точно обратното като продаваше дела си в компании като Pret a Manger.

Все пак текущата пазарна капитализация на MacDonald’s от почти 91 милиарда долара все още служи като щит за компанията. Всеки инвеститор, желаещ да придобие дори минимален дял в компанията, ще трябва да извади сериозна сума.

Шери Ан, Bloomberg