10% годишен ръст на разходите за труд в администрацията за Q2: НСИ

17.09.2014 | 12:27
10% годишен ръст на разходите за труд в администрацията за Q2: НСИ

Разходите за труд в администрацията са се увеличили най-много през второто тримесечие на годишна база, с 10 на сто, показват предварителните данни на НСИ.

Общите разходи на работодателите за един отработен час са нарастнали с 3.6% спрямо второто тримесечие на 2013, показват още данните, предоставени от института.

Увеличението в индустрията е с 6.9%, в услугите - с 1.1%, и в строителството - с 4.0%.

През второто тримесечие на 2014 г. най-висок годишен ръст на общите разходи за труд има в административния сектор - 10.3%, добивната промишленост - 9.0%, и ВиК- 8.3%.

Секторът на недвижимите имоти е отбелязъл най-голямо намаление на общите разходи за труд - с 14.9%, и търговия и ремонт коли и мотоциклети - с 1.7%.

Обхват от икономически дейности по КИД - 2008:
•    Общо за икономиката (сектори B до S) - Добивна промишленост (B), Преработваща промишленост (C), Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива (D), Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване (E), Строителство (F), Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети (G), Транспорт, складиране и пощи (H), Хотелиерство и ресторантьорство (I), Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения (J), Финансови и застрахователни дейности (K), Операции с недвижими имоти (L), Професионални дейности и научни изследвания (M), Административни и спомагателни дейности (N), Държавно управление (O), Образование (P), Хуманно здравеопазване и социална работа (Q), Култура, спорт и развлечения (R), Други дейности (S).


•    Индустрия (сектори B до E) - Добивна промишленост (B), Преработваща промишленост (C), Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива (D), Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване (E).


•    Услуги (сектори G до N) - Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети (G), Транспорт, складиране и пощи (H), Хотелиерство и ресторантьорство (I), Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения (J), Финансови и застрахователни дейности (K), Операции с недвижими имоти (L), Професионални дейности и научни изследвания (M), Административни и спомагателни дейности (N).

Източник: НСИ