Държавата няма да търси помощ от международни институции

Изказване на министъра на финансите в Пазарджик

02.07.2014 | 18:26
Държавата няма да търси помощ от международни институции

В коментар пред журналисти по актуални въпроси на 2 юли министърът на финансите Петър Чобанов отново подчерта, че „в условия на съвместните действия на институциите, чрез координирано, навременно и бързо взаимодействие с ЕК, беше одобрена възможността страната ни да изразходва, ако е необходимо, ресурс за подпомагане на банките“. Според финансовия министър това е успокоило хората, тъй като те са разбрали, че техните пари в банките са защитени.

„Днес имаме информация, че започват да се връщат вложителите в банката, която беше засегната и те отново внасят своите депозити в нея. Конкретната банка, срещу която беше атаката, успя да се справи със собствен ресурс, тя не е използвала публичен ресурс, тъй като беше много добра ликвидност и подготвена дори и за подобна ситуация“ – съобщи министър Петър Чобанов.

Държавата има буфер, финансов резерв, от който ако друга банка изпита затруднение, винаги може да се обърне за помощ, поясни Чобанов. Според него „сега е необходимо спокойствие, трезво мислене и да не се поддават хората на паника и злонамерени слухове, банките са стабилни и ще продължат да бъдат такива“.

Изказването бе направено в Пазарджик, където министърът откри реновирания кв. "Запад" на общината по проект, финансиран със средства от Публичната инвестиционна програма на правителството „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Чрез публични средства са финализирани строително-монтажните работи по обект „Подобряване и реновиране на градската среда на територията на Община Пазарджик в обхват жилищен район Запад“, се казва в съобщението на МФ.

Още по темата

По отношение на актуалната тема за състоянието на НЗОК министър Чобанов заяви, че  „тази година бяха покрити плащания, които заварихме миналата година, заради недобро планиране на бюджета на Касата“. В момента се предприемат дисциплиниращи мерки, за да може чрез ефективно изразходване на средствата Касата да поема разходите си. След като излязат данните за полугодието, ще се видят данните за приходи и разходи и тогава ще се вземе решение дали да се актуализира бюджетът на НЗОК – категоричен е Чобанов. Той заяви, че тази година приходите от здравни осигуровки нарастват спрямо миналата година с двуцифрени темпове и ще има преизпълнение, то ще постъпи в бюджета на Касата. Министърът счита, че „нещата ще бъдат нормализирани и няма да се сбъднат прогнозите, според които през септември парите на Касата ще свършат“.  

„Тезите за банкрут на държавата продължават да се избутват на преден план, но те не са съобразени с реалната обстановка, сега ни трябва спокойствие и е крайно време да спрем да плашим хората“ – заяви финансовият министър по повод публично неоснователно критично говорене за състоянието на бюджета.

Чобанов отново подчерта, че „преди няколко дни на международните пазари реализирахме най-успешната емисия в българската история, тя има такива показатели, които не се постигани до момента и щом международните пазари ни вярват, това означава че ние сме стабилни фундаментално“.

Позицията на министър Чобанов е, че на този етап не бива да се обръщаме за помощ към международни институции, имаме възможност и сами да се справим.