Англия-имоти и икономика

Дани Габай директор Fathom Consulting

02.07.2014 | 19:21
Англия-имоти и икономика

Интервю на Дани Габай директор Fathom Consulting за Анна Едуардс и Марк Бартън от студиото на Bloomberg в Лондон.


Какво смятате за управлението на Марк Карни начело на Английската централна банка досега?
В известен смисъл е безпогрешно. Той постигна всичко това без да прави нищо.

Не смятате, че обещанията му за бъдещето са имали някакво значение?
Трудно е да се анализира политика, когато всъщност никакви промени не са били направени. От друга странна именно това е проблемът- че никаква политика не беше предприета. За мен е немислимо, че икономиката е потръгнала заради няколко думи. За някои хора причините за ръста са мистериозни, а за нас са очевидни.

Какви са причините?
Винаги сме защитавали тезата, че веднага щом министъра на финансите предложи помощ за потреблението икономиката ще се задвижи. Икономиката страдаше от това, че потребителите не купуваха, а се опитваха да връщат дълговете си и така потреблението беше много ниско. Министърът на финансите спря всичко това.


Значи вие не сте сългасни, че вниманието, което беше привлечено около новия гуверньор на Английската централна банка и новата му политика от всички медии, не само от хората, които говореха непрестанно за това, е дало на потребителите и индустрията повече сигурност около това накъде ще тръгнат лихвените проценти. Не помогна ли това на икономиката?

Никой не очакваше лихвените проценти да отидат много далеч. Лихвите са на нива от 0% в Европа, в Япония и в САЩ- същото е и  в Англия. Средата не позволяваше много по-високи лихви.Обещанията за лихвените проценти обаче накараха правителството да подпомогне търсенето. Тази политика никога нямаше да проработи толкова добре, ако в същото време,в което правителството субсидира задлъжняването на хората, централната банка увеличи цената на този дълг. Казаното от Карни изигра роля, за да може политиката на правителството да накара още повече хора да задлъжнеят повече. Сега той казва, че е притеснен от това.

Колко притеснени трябва да сме за дълга? На същите нива, на които бяхме преди кризата ли сме

Много сме близо до тях. Всички приказки около нов балон в цените на имотния пазар нямат смисъл. Ние никога не сме били извън балона. Никога не балансирахме търсенето и предлагането на този пазар и не намалихме нивата на задлъжняване. Това не стана дори когато те бяха най-високи- по време на балона през 90-те. Никога не намалихме нивото на задлъжняване от най-високите нива от 2007 в САЩ.

Според всякакви показатели цените на имотите трябваше да паднат повече отколкото го направиха.
В сравнение с доходите, с наемите, в сравнение с всичко, с което има смисъл да се сравняват.
 

Заради дългосрочният проблем свързан с предлагането ли е всичко това?
Не, заради недостатъчно предлагане, което среща изкуствено завишено търсене. Без начение дали заради ниски лихвени проценти или заради схеми, подпомагащи закупуването на домове директно.

Това означава ли, че когато лихвите започнат да се увеличават, когато паричната политика премине към нормалност, цените на имотите ще паднат в сравнение с доходите?
Или доходите ще се увеличат в сравнение с цените на имотите. Именно това спряха политиките на правителството и на централаната банка в Англия. Те спряха процеса на нормализация като намалиха лихвите и се намесиха напазара.

Но сега сме в следващата фаза на процеса, да погледнем какви биха могли да бъдат действията на Марк Карни през следващата година. В момента се говори, че лихвите ще се увеличат в зависимост на кой Карни вярвате- Карни от преди 2 седмици или Карни от преди 4 седмици. Какво смятате вие?
Лихвите  ще се увеличат до над нулата - не е много трудно да се прогнозира. Пазарите обръщат прекалено внимание на това точно кога ще се случи. Разбирам, че от гледна точка на търговията в краткосрочен план това е важно, но от гледна точка на икономиката е много по-важно докъде ще стигнат лихвите. Тук Марк Карни започва противоречието. Казва, че може да увеличи лихвите по-бързо,но не и до много високи нива. Със сигурностлихвите няма да бъдат увеличени достатъчно.

Докъде може да стигнат, някои смятат, че може да достигнат над 2,5% или дори да достигнат връх от 4%.
Не, смятам, че централната банка ще го позволи- това е ролята, която играят. Дали лихвите трябва да стигнат такива нива е съвсем друг въпрос. Не смятаме, че ще стигнат много високо и за това лирата е много уязвима и поддатлива на корекции. Много чуждестранни инвеститори заложиха на това, е лирата ще поскъпне, но не виждам как ще стане това заради нивата на задлъжнялост натрупани в икономиката.

Какво смятате за разчитането на макроикономическите предовратителни фактори?
Успех.

Работят ли?
Има ли някакви доказателства, че са проработили някъде другаде?

МВФ мисли така. От МВФ казаха през март 2014 в анализ за Канада, че последните 3 икономически политики, разчитащи на макроикономически предотвратителни фактори са целяли по-бавен ръст на ипотечните заеми и  на цените на имотите. Това са две от целите,които са поставени.
И все пак- дългът на домакинствата спрямо дохода все още расте. Може и да не нарасне още много,но в момента сме на върха.

Може ли да се направи нещо по въпроса?
Не и с лихвени проценти равни на нула. Всичко трябва да работи заедно.

Разкажете ни за предложението си за имотния данък ,който да спре растежа на цените на имотите. Как ще работи той?
Има причина за предложението ни. Направихме много изчисления относно необходимите нива на лихвените проценти,които биха позволили спиране на ръста на цените на имотите и биха позволили корекция на пазара.  Необходимата лихви е поне 5%, а в тази точка икономиката ще се срине. Паричната политика не може да се справи сама- фискалната политка също трябва да участва. Първото нещо, което трябва да се направи е да спрат помощта за купуването на имоти и да се извинят на хората. След това ще са необходими и други мерки, които да потинат имотния пазар.

Правителството трябва да предприеме тези стъпки, а не Централната банка на Англия.
Да, Английската централна банка изигра ролята си при политиките, подпомагащи купуването на имоти и всички тези политики,които подпомогнаха търсенето. Изиграха ролята си и банката и правителството трябва да работят заедно.

Как ще работи данъка върху имотите,който предлагате?  Колко имота трябва да притежават англичаните, за да плащат данъка?
Всички имоти ще бъдат таксувани до определено ниво. Това ще изравни търсенето и предлагането. Приемаме, че има проблем с ограниченото предлагане, макар че не е толкова сериозен колкото си мислят повечето хора. След като има такава слабост трябва търсенето да бъде уравновесено с предлагането. Не е много трудно.