Bloomberg: Проблемът около българските банки е локален и резултат на криминална атака

Политическата борба между управляващите партии също оказва влияние за формираната паника, коментира коментаторът на медията Елизабет Константинова

30.06.2014 | 12:53 Редактор: Мариета Иванова
Bloomberg: Проблемът около българските банки е локален и резултат на криминална атака

Причините за формираната паника около банковата система през последната седмица могат да бъдат търсени в политическата борба между управляващите парии в страната, „които са под огромен натиск да подадат оставка на фона на слабото си представяне на изборите за Европейски парламент от  25 май и най-голямата партия в страната ГЕРБ, водена от бившия премиер Бойко Борисов, който иска предсрочни избори“, отбелязва в коментар за Bloomberg Television специалният анализатор за България Елизабет Константинова. Тя подчертава, че в допълнение на това „ определени хора са разпространявали е-мейли, смс-и постове във Facebook, в които се твърди, че банките са пред фалит и че България няма финанси да подкрепи банките си. Тези твърдения са неверни, както правителството заяви вчера и предишните дни. Имаше подобни изявления и от опозиционни партии. Но като цяло това предизвика тази паника“, посочва коментаторът на Bloomberg.

На въпрос дали има опасност за европейския банков сектор като цяло с оглед на факта, че голяма част от банките в страната имат чуждестранни банки-майки, Константинова отбелязва че не вижда, каквато и да е било опасност за европейските банки.

„В същото време Европейската комисия реши да предостави 3,3 милиарда лева в подкрепа на ликвидността на българските банки. Като цяло, всичко това изглежда по-скоро като локален проблем в резултат на криминална атака срещу банките, отколкото като систематичен проблем на банковата система. Така че опасност от разрастване на проблема в този момент няма, както според правителството, така и според анализаторите“, отбелязва Константинова.