Standard & Poor's понижи рейтинга на Русия

Напрежението между Москва и Киев може да доведе до значителен отлив на капитали и отслабване на растежа

25.04.2014 | 15:47 Редактор: Ирина Георгиева
Standard & Poor's понижи рейтинга на Русия

Кредитната агенция Standard & Poor's понижи оценката си за кредитоспособността на Русия от "BBB" на "BBB-" и запази отрицателната й перспектива във връзка с рискове за влошаване на условията за външно финансиране на икономиката на страната.

Министерството на икономическото развитие на Русия оцени решението на кредитната агенция да намали суверенния рейтинг като политически мотивирано, но не изключиха и да отразява действително влошената макроикономическа ситуация в страната.

"Напрегнатата геополитическа ситуация между Русия и Украйна би могла да доведе до допълнително значително изтичане на чуждестранни капитали от руската икономика и би могла рязко да отслаби и без това крехките перспективи за растеж", се посочва в съобщението на Standard & Poor’s.

Чуждестранните инвеститори са се оттеглили от Русия, като за първото тримесечие това е довело до загуба от над 63.70 млрд. долара. Официалната прогноза на руското Министерство на икономиката за отлив на капитали за 2014 е 100 млрд долара

На 24 април президентът на Русия Владимир Путин призна, че санкциите са повлияли на икономиката, но добави, че Москва е готова да предприеме по-нататъшни ходове срещу Украйна, ако Киев използва военни сили в източната част на страната.

Политическият фактор

S&P започна да оценява РФ през 1996. За последен път е понижавал суверенния валутен рейтинг на Русия през декември 2008. - от ВВВ+ на ВВВ. През март 2014 Firch и S&P намалиха прогнозата по кредитния рейтинг на Русия от стабилна на негативна, заради разширяването на санкциите.

Министърът на икономиката на Алексей Улюкаев заяви, че решението от 25 април не е било изненада.

Анализаторите обаче са на друго мнение. Те казват, че въпреки че не са го направили, и другите големи рейтингови агенции са склонни да последват примера на Standard & Poor's.

"Негативната перспектива отразява нашето виждане, че бихме могли да намалим нашия рейтинг на Русия и през следващите две години. Трябва да се оценят рисковете за кредитоспособността на Русия, защото те са се увеличили, въз основа на  много по-слаб икономически растеж , отколкото очаквахме в момента", допълва Standard & Poor's.

В прессъобщението се споменава и политическата ситуация в Русия. "Руските политически институции остават сравнително слаби, запазвайки висока степен на централизация на политическата власт. Протестиращи, опозиция, неправителствени организации и представители на либералното политическо крило са под увеличаващ се натиск", пише S&P.

Руската централна банка реагира неочаквано - повиши лихвата. Рублата поевтиня с 8% спрямо долара.