Българските пощи губят по 2 млн. лева на година, според синдикати (видео)

КТ „Подкрепа“ настоява за увеличение на заплатите на служителите в дружеството с 24%.

26.04.2013 | 17:55
Българските пощи губят по 2 млн. лева на година, според синдикати (видео)

Държавното дружество „Български пощи“ губи между 2 и 2.5 милиона лева годишно в резултат на неправилно управление, заяви пред журналисти Пламен Дончев от КТ „Подкрепа“. Той съобщи, че синдикатите подготвят ефективни стачни действия в компанията, ако не бъдат удовлетворени исканията им за 24-процентно увеличение на възнагражденията на служителите. По думите на Дончев през последните години правителството не е имало ясна стратегия за развитие на дружеството: "В последното управление рязко и ярко се откроява желанието за съсипване и унищожаване компанията. " По думите му основният канал за източване на средства е чрез охранителната фирма подизпълнител за транспортиране на пратките.

„Български пощи“ са возили своята поща за цена Х, а с въвеждането на обединената транспортна фирма цената се оскъпява с 80% отгоре,“ коментира представителят на синдикатите.

Пред Bulgaria ON AIR директорът на “Български пощи” Деян Дънешки обясни, че наемането на специализирана охранителна фирма е изискване на МВР. Решението дори е довело до спестяване на средства през последната година.

Дънешки допълни още, че исканията на синдиката са непосилни за дружеството, тъй като увеличение с 24% на заплащането означава над 22 милиона допълнителни средства: „Ние, знаете, няма откъде да вземем тези пари“. Той обясни, че евентуална ефективна стачка на служителите би довела до блокиране на работата на пощите. Подобни действия биха повлияли негативно основно на 2 милиона пенсионери, които получават пенсиите си през пощите.