Автомобилният пазар в Европа продължава да се свива

37% по-малко автомобили са били продадени в Испания през миналия месец, съобщиха от местната асоциация на автомобилните производители.

02.10.2012 | 17:02
Автомобилният пазар в Европа продължава да се свива

Продажбите на автомобили във Франция, Италия и Испания се сринаха още повече през септември, което свидетелства за допълнителното усложняване на ситуацията в европейския автомобилен сектор, съобщава Financial Times.

Най-лошо е положението в Испания, където през миналия месец са били продадени 37% по-малко автомобили в сравнение със септември 2011. В страната са били регистрирани само 35 000 нови автомобила, а от началото на годината количеството им е 555 000 или с 11% по-малко от миналата година.

Подобни са стойностите и във Франция и Италия, където продажбите за септември са се сринали съответно с нови 18% и 26%. От трите страни най-много коли от януари до септември са продадени във Франция - 1.43 млн. единици.

Давид Бариентос, който е говорител на Anfac - испанската асоциация на автомобилните производители - обяснява потъването с увеличеното с три пунка ДДС в страната през миналия месец. Според него клиентите са съобразили законовата промяна и са изтеглили покупката на нов автомобил с един месец напред. В Anfac се надяват лошата тенденция да се промени след въвеждането на нова инициатива за стимулиране на пазара. Кампанията влезе в сила от първи октомври и дава право на отстъпка от 2000 евро от цената на всеки икономичен автомобил, като парите се разпределят между правителството и съответния търговец.

Подробности четете в специализирания ни сайт Auto On Air.