Нова криза в автомобилния сектор?

Недостиг на смола, влизаща в състава на някои пластмасови детайли, може да затрудни производството, съобщават от бранша.

18.04.2012 | 13:27
Нова криза в автомобилния сектор?

Автомобилни производители предупредиха за възможна криза в производството, предизвикана от недостиг на специална синтетична смола, пише Financial Times. Материалът е изключително важен за сектора, защото той влиза в състава на някои пластмасови компоненти, използвани в автомобилите.

Аварията в германския завод на Evonik Industries, един от най-големите производители на суровината, е главната причина за безпокойството, съобщават представители на бранша. На 31 март, във фабриката в град Марл, експлодира резервоар, който уби двама от служителите и предизвика спиране на производството на циклододекатриен. Именно този химикал влиза в състава на пластмасата, използвана за изработката на конектори в горивната и спирачната системи.

Във вторник в Детройт бе свикана извънредна среща на представители на автомобилните производители. На нея те са обсъдили наличните количества, нови технологии и алтернативни материали, с които да се предотврати евентуална криза в производството.

Това ще е третият производствен шок за автомобилната индустрия в рамките само на година. През 2011 земетресенията в Япония и наводненията в Тайланд осуетиха цялото производство на някои компании и нарушиха доставките на полупроводници, пигмент за бои и други части, затруднявайки нормалните процеси в целия автомобилен сектор.