100 млн. евро за пречистване в ТЕЦ Варна

До края на годината CEZ ще обяви поръчка за новите сероочистки, които ще удължат живота на централата до 2030.

16.02.2012 | 15:39
100 млн. евро за пречистване в ТЕЦ Варна

ТЕЦ "Варна" ще изгради сероочистваща инсталация от 2015, с което животът на три от блоковете ще се удължи до 2030, съобщи регионалният мениджър на ЧЕЗ Петър Докладал. Топлоцентралата е собственост на чешката енергийна компания. Блокове 1, 2 и 3 във Варна ще бъдат изведени от експлоатация през 2015 по изискване на Европейската комисия, но благодарение на новата пречиствателна система централата ще запази блокове 4, 5 и 6. В новата технология ще бъдат вложени 100 милиона евро, до края на годината с обществена поръчка трябва да бъде избран изпълнителят.

Варненската ТЕЦ има ключова роля за поддържане стабилността на енергийната система. По време на стачката в мини „Марица изток“ през януари спешно бяха активизирани три блока студен резерв, за да няма режим на тока в страната.

През февруари обаче правителството не е поискало активиране на аварийни мощности, независимо от нарасналото потребление заради студовете и намаления капацитет в ТЕЦ "AES Гълъбово“.

Според шефа на варненската централа Камен Бошнаков държавата не е поискала помощ, за да спести разходи на Националната електрическа компания. За НЕК е по-изгодно да спре износа и да осигури достатъчно капацитет за вътрешния пазар, отколкото да плаща фиксираните 92.20 лева за мегават от студения резерв. „Не е коректно да се сравнява цената на студения резерв със сигурността на системата“, смята обаче Бошнаков.

През 2011 край морето са произведени общо 3 043 133 мегаватчаса, което е близо седем процента повече в сравнение с 2010. През цялата изминала година студеният резерв е бил активиран 41 пъти.