Как може държавата да се противопостави на смъртта на колела?

През 2030г. инцидентите на пътя ще се превърнат в петата причина за смъртността на населението на планетата, съобщи СЗО

12.10.2015 | 13:46 Редактор: Ирина Георгиева
Как може държавата да се противопостави на смъртта на колела?

През 2030г. инцидентите на пътя ще се превърнат в петата причина за смъртността на населението на планетата, сочат данни на СЗО. Войната по пътищата ще изпревари болести като СПИН, туберкулоза и малария.

Как може държавата да се противопостави на смъртта на колела? Как да намалим човешките грешки? Това са само част от въпросите, на които екипът на предаването ДНЕС потърси отговорите.

Някои развити страни като Швеция и Холандия са приели доктрината, че е недопустимо гражданин да пострада или да бъде сериозно ранен при пътен инцидент. В същото време Гърция и Великобритания нямат дори агенция, натоварена с пътната безопасност. А в Черна гора, Молдова и Сърбия няма ограничения за детски седалки.

Проблемите с налагането на мерките за безопасност са широко разпространени не само у нас, а сред повечето държави по света. Превишена скорост, липса на предпазни колани, неопитни шофьори са само част от рисковите фактори. 

"Приех случката като урок, не като наказание. Важно е да повярваш, да станеш и да тръгнеш. Това, което ми се случи, беше като урок на съдбата. Бих посъветвал хората в моето положение да се обърнат към доверен адвокат. И да се пазят от първите предложения на застрахователите." - коментира Димитър Трифонов, който е пострадал при катастрофа.

На свой ред Иво Добриков, управител на автошкола в София коментира, че младите шофьори взимат лош пример от останалите водачи, които не спазват правилата. Той определи контролът като лош.

"Необходими са по-строги и по-активни санкции." - категорични бяха всички.

11 878 нарушения на пътя са установени в страната само за периода от 28 септември до 4 октомври. Издадени са 6 002 фиша, съставени са общо 4 100 акта. Жертвите са 8. Ранените са 170. Всяка година при катастрофи в света загиват над 1 милион и 300 хиляди души.

Лошата пътна безопасност заплашва икономическото и социално благосъстояние на страните в Европа и Централна Азия. Това се казва в доклад на Световната банка. Обяснението - лечението на жертвите на пътя представлява увеличаващо се и трудно поносимо бреме за здравните и социални служби на тези страни.

В предаването Днес още можете да видите:

  • Как младите шофьори у нас, приемат случващото се по пътищата на страната ни? Какви са основните им страхове и достатъчна ли е подготовката в автошколите?
  • Експерти от британския проект Driving Experiences създадоха карта на света, на която са отбелязани най-опасните пътища. 
  • Мнението на френския кинорежисьор Люк Бесон: "Всяко дете трябва да има право на безопасно придвижване, без значение дали до училище, до дома или някъде другаде". С разтърсващ клип той превърна спасяването на деца на пътя и своя лична кауза.
  • Своите лични истории в ефира на Bulgaria ON AIR споделиха Диана Димитрова – преживяла катастрофа и председателят на Мото клуб Биволите в град Сливен - Звезделина Симеонова.

​Вижте всичко това от видео файла: