"В българския хляб няма ГМО", коментира председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR. Тя напомни, че ГМО се създават за да се помогне на хората, до които не достига достатъчно храна.
Кукушева обаче не изключи възможността в близките месеци хлябът да поскъпне, не само заради въвеждането на ТОЛ такси, а и заради цената на пшеницата, на тока и редица други причини.
Според директора на Националната референтна лаборатория за ГМО проф. Цвета Георгиева най-често ГМО се открива в соята, но то е под пределно допустимата граница от 0,9%. Това са едва 6-8 процента от случаите.
Ивайло Попов от "За земята" е категоричен, че не всички производители и търговци обозначават по правилен начин дали в конкретен продукт има ГМО. Въпросът е в контрола, категоричен беше той.