Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Реформаторите платиха сметката: Енчев

Велизар Енчев в Директно

09.12.2015 | 18:23
Реформаторите платиха сметката: Енчев

Реформаторите платиха сметката за подменения вот на 5 октомври 2014, каза на живо в студиото на Директно независимият депутат Велизар Енчев на 9 декември 2015. С Велизар Енчев говори Неда Василева.

Велизер Енчев, който дойде в студиото на телевизия Bulgaria ON AIR направо от Народното събрание, каза, че оставката на Христо Иванов е бил "най-несъстоятелният министър".

ГЕРБ я приема "с облекчение и радост", каза Енчев, коментирайки първите реакции в парламента. Според него шокът е дошъл от Атака, които са подкрепяли напълно всички решения на ГЕРБ.

Промените в Конституцията са антиконстуционни, както каза още Велизар Енчев.

"Закриваме ВСС, разделяйки го на две колегии", каза той.

Според Енчев Лютви Местан се надява да смени реформаторските министри със свои, ако се подадат още оставки.

"Меглена Кунева се стреми към поста на Христо Иванов, а Каракачанов - към поста в отбраната".

Енчев смята, че не се тръгва към реална реформа в правосъдието.

Действието на Радан Кънев е "фарс" нарече Енчев оттеглената подкрепа от лидера на ДСБ от правителството в личен план. "Този вакуум ще се заеме от ДПС", прогнозира той. Според него "Патриотичният фронт вече влезе като обслужващ".

 

Конституционните промени поставиха на изпитание коалицията с обявената от правосъдния министър Христо Иванов оставка в парламента.

Четирима министри, започнали реформи са "на прицел" - на образованието Тодор Танев, правосъдието Христо Иванов, здравеопазването Петър Москов, на отбраната Николай Ненчев.

 

Днес ви попитахме: вярвате ли в българското правосъдие, трябва ли да има реформа, да има ли спешни промени в правителството.

Какво казват хората на улицата

Божила Симова събра мненията пред Съдебната палата /където по-късно същата вечер се проведе протест с искане за реформи/:

 

- Христо Иванов беше слаб правосъден министър, не остави следа, не направи нищо, за което се говореше: Даниела

- Оставката е политическо харакири, с което се опитва да снеме отговорността за съдебната реформа, която правителството провали: Стоян

- Човекът се е "нагушкал" и решил да се оттегли: Мартин

- Има много закони от социалистическо време и престъпниците се измъкват безнаказано. Например сега е сезон на автокражбите: каза още един гражданин.

- Българското правосъдие да обяви 2015 за Годината на милосърдието: Кирил Ганчев, на фейсбук страницата на Директно /където можете да задавате въпроси под тема, която обявяваме сутрин за предаването от 18:00 всяка вечер от понеделник до петък, на живо./