Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

К. Филипов: Няма устойчива формула за изхода от кризите, които тресат Македония

Босна и Херцеговина не е подготвена за членство на ЕС, смята той

26.01.2016 | 20:30 Редактор: Ирина Георгиева
К. Филипов: Няма устойчива формула за изхода от кризите, които тресат Македония

Няма нищо ново в предложението на унгарския премиер Виктор Орбан да се построят огради по границата на България и Гърция срещу бежанците. Това коментира анализаторът на Балканите Костадин Филипов в Денят ON AIR. По думите му Орбан иска да спре бежанците възможно най-далеч от Унгария.

Унгарците помагат на Македония в бежанската криза с изграждането на огради, добави Филипов. По думите му изпратени са унгарски гранични полицаи, които да помогнат на македонските за удържането на мигрантския поток, както и бодлива тел.

Македонците направиха много грешки при посрещането на първата бежанска вълна през юли, смята Филипов и добави, че страната се е допитала за съвети към ЕС и се е справила.

Филипов смята, че няма устойчива формула за изхода на социалната, политическа, икономическа и морална криза, която тресе Македония от две години.

"Записите на разговорите на корупцията бяха изнесени на бял свят и се видя как Груевски, обркъжението му и неговите министри упражняват властта с инструментите на корупцията, рушвета и цинизма." - добави Филипов.

През 2015г. председателят на ЕК Юнкер направи голяма тактическа грешка, когато каза, че поне 5 години няма да има разширение на ЕС, смята Филипов. Според него сега има преоценка към остатъчните страни.

"Видя се, че държавите от Западните Балкани трябва да са по-близко до институциите на ЕС." - поясни анализаторът

Босна и Херцеговина не е подготвена за членство на ЕС, но нека стои в чакалнята, където има и други страни, коментира Филипов. Според него държавата трябва да започне реформи за стабилизация.