Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

В. Начев: Цената на петрола няма да се промени до средата на 2016г.

Коментар и за предложението за възстановяване на Турски поток

14.01.2016 | 20:13 Редактор: Ирина Георгиева
В. Начев: Цената на петрола няма да се промени до средата на 2016г.

Изпразнено откъм съдържание е изказването на руския енергиен министър Александър Новак, че работата по проекта "Турски поток" може да бъде подновена през 2016г.  Това коментира енергийният експерт Васко Начев в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. По думите му нито Европа, нито Турция имат интерес от този проект, той е обречен и няма какво да се случи в тази посока.

На 14 януари на Гайдаровския форум в Москва министърът на енергетиката на Русия Александър Новак заяви, че работата по "Турски поток" може да бъде подновена през 2016г.

Русия има готовност за това, каза Новак при положение, че ЕС и Турция имат интерес от строителството на газопровода, който Путин спря след свалянето на руския изстребител

Това е арсеналът на руското политическо говорене, тълкува Начев. По думите му по този начин се опитват да напомнят, че имат и други алтернативи.

Иран няма как да окаже съществено влияние върху пазара на петрола, посочи Начев. Според него страната ще може да изнесе на пазарите не повече от 100 хил. - 200 хил. барела дневно, което няма да окаже съществено въздействие. 

До средата на 2016г. няма да има сериозна промяна в цената на петрола, в която и да е посока, прогнозира Начев. По думите му цената ще се върти в този диапазон - 30$-40$ за барел.