Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

К. Томов: Дизелгейт ще засегне системата, по която се въвеждат екологични стандарти

Според него системата като цяло е объркана

01.10.2015 | 09:52 Редактор: Ирина Георгиева
К. Томов: Дизелгейт ще засегне системата, по която се въвеждат екологични стандарти

Скандалът с VW ще засегне системата, по която се въвеждат екологични стандарти. Това е мнението на Константин Томов, автор на автомобилното предаване Колела в Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев. Според Томов системата като цяло е объркана.

"ЕС и ЕК налага едни стандарти за емисиите, които от няколко години се променят. В момента в сила е EURO6. За да го покрият автомобилните компании трябва да тестват новите си модели. Тестовете почти без изключения се произвеждат от частни независими институти. Независими, но междувременно това са търговски дружества, които имат нужда да правят тестовете, за да имат печалба и е в техен интерес те да минават. Те ги правят в нереални условия - на полигони със специално подготвени затова коли." - поясни Томов.

Начините да се постигнат толкова ниски нива на вредни емисии особено при при дизелите се отразяват на качествата на двигателя, на динамиката, на мощността, на ускорението, посочи Томов. Според него най-вероятно в момента компаниите от групата на VW ще се свържат с клиентите, чиито автомобили са засегнати, ще ги уведомят и ще получат указание как точно да се справят с проблема. Най-вероятно автомобилите ще бъдат изтеглени за една седмица в сервизите, смята Томов. По думите му не е необичайно подобно нещо в автомобилната индустрия.

Чуйте: