Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Румен Гечев: Едва ли БСП ще промени позицията си за промените в Конституцията

Дори и след срещата с премиера Борисов социалистите вероятно няма да подкрепят промяната на основния закон заради съдебната реформа

19.07.2015 | 21:00 Редактор: Петко Трухчев
Румен Гечев: Едва ли БСП ще промени позицията си за промените в Конституцията

Промените в Конституцията, с които да се реформира съдебната система,предлагат единствено кадрова промяна, но не и по-добро правораздаване. Тази позиция изрази депутатът от БСП Румен Гечев в предаването „Денят он ер“ с водещ Ивайло Лаков. По повод на инициираната от премиера Борисов среща с БСП на 21 юли с цел подкрепа от опозицията за съдебната реформа, вероятно управляващите няма да получат такава, прогнозира Гечев.

Още по темата

Едва ли БСП ще промени позицията си, но е добре, че г-н Борисов предлага лични разговори…Трябват промени да се ускорят съдебните процедури…Защо да няма две инстанции вместо три?!

Бързането за приемане на здравната и съдебната реформи е заради наближаващите местни избори. Така ГЕРБ и Реформаторският блок ще покажат, че са успели да въведат радикални промени. Те обаче не предлагат съществени реформи,поясни депутатът. Приемането им е от особена важност за реформаторите, които като носители на тези идеи, ще се провалят ако не бъдат приети.

Вече има подведени под отговорност няколко души, но не са подведени под отговорност предназначените за тях милиони от КТБ, коментира Гечев по повод на казуса с банката на Цветан Василев. В тази връзка острата критика на сръбския премиер Александър Вучич към Василев, който в момента живее там, може и да е политически театър. Вучич призова бизнесмена да плати 20 млн. лв. дължими сметки на сръбските дружества и „да не прави на глупаци“ сръбския народ. Медиите в западната ни съседка коментират, че Василев се ползва с протекциите на президента Николич.

 

Може да са вътрешни противоречия между Вучич и Николич, може и да е политически театър.Ако се гневи Вучич да изпрати Цветан Василев в България. По-важно за нас е да има съдебен процес и да изслушаме двете страни тук.

Гечев, който е професор по икономика и министър на икономиката от кабинета на Жан Виденов, коментира и кризата в Гърция. Според него предлаганият трети пакет помощ за Атина от кредиторите й ще реши временно нещата.

БВП на Гърция ще продължи да се срива и така външният дълг спрямо БВП ще се увеличава. Отново дългът ще стигне 200% колкото БВП до няколко години.

По повод подкрепата на България за спасителния заем за Гърция без да участваме с лична вноска, Гечев коментира:

Още по темата

Ние не сме в еврозоната. Когато стане въпрос за помагане ставаме важни иначе ни държат в хола. Кой е виновен за Гърция – Еврозоната и ЕЦБ и посредниците Goldman Sacks и JP Morgan. Те излъгаха Гърция да вземе милиарди заеми, за да вземат и двете фирми милиардни комисионни.

БСП ще иска правителството да има и резервен вариант в случай, че не бъдем допуснати в еврозоната. Според икономиста не бива да се бърза с кандидатстването. Той посочи, че Полша и Чехия са отложили временно кандидатурите си заради сътресенията в единния валутен съюз.