Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Катя Пеева: Има сигнали, че Гърция може да постигне някакво споразумение преди 18 юни

Очаква се евро и много силен туристически сезон в Гърция през лято 2015г.

11.06.2015 | 20:35 Редактор: Ирина Георгиева
Катя Пеева: Има сигнали, че Гърция може да постигне някакво споразумение преди 18 юни

Въпреки че срещата в Брюксел между германския канцлер, френския президент и гръцкия премиер от 10 юни завърши без конкретен резултат, Меркел, Оланд и Ципрас са категорични, че преговорите трябва да продължат. Според кореспондента на БНР в Солун Катя Пеева нещата все още остават в областта на добрите желания. По думите й Гърция никога не е била толкова близо до дефолт, това се потвърди и от кредитния рейтинг.

Още по темата

Има сигнали, че може да се постигне някакво споразумение и то преди 18 юни, когато е заседанието преди Еврогрупата. Тази информация дойде именно от председателят на Еврогрупата. От друга страна положителни са сигналите, че Ципрас се срещна с германския канцлер и с Жан-Клод Юнкер. Това показва едно желание на гръцките страни да спасят Гърция, защото в момента не става въпрос само за помощ, а за спасяването на Гърция." - обясни Пеева. 

Проблемът с МВФ е много голям, подчерта Пеева.

"Именно към тази институция до края на юни Гърция трябва да изплати 1,6 млрд. Различията идват от това, че Сириза не желае да ореже високите пенсии на бившите държавни служители." - коментира Пеева.

Орязването на пенсиите през 2012г. нарушава гръцката Конституция, коментира Пеева.

"За да върнат пенсиите на нивото преди 2012г. са нужни още 1 млрд. евро на месец. Това връзва ръцете на правителството на Сириза, което не може да въведе нови намаления на пенсиите, защото пак ще нарушят конституцията." - допълни още Пеева.

Според журналистката Атина не може да продължава да играе на театър с МВФ и за това от Фонда поставят акцент върху високите пенсии.

"Очаква се евро и много силен туристически сезон в Гърция, коментира Пеева. По думите й повече англичани и германци резервират, както и българи. Има и повишение на чартърните полети." - прогнозира Пеева по повод гръцкия туристически сезон през 2015г.