Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Зоя Димитрова: Анкара не е заинтересована от Турски поток

Турция е била изненадана от руското предложение,коментира анализаторът

04.06.2015 | 21:21 Редактор: Петко Трухчев
Зоя Димитрова: Анкара не е заинтересована от Турски поток

Предложението на Русия да изгради газопровод през Турция към Европа е било изненада за Анкара, коментира анализаторът и журналист Зоя Димитрова в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев.

Още от залагането на този проект Турция не е много въодушевена от него, беше изненадана от руската покана. Тя има достатъчно доставки. Прави впечатление, че всички изявления за проекта идват от руска страна, не и от турска.

Русия и Турция нямат много общо освен някои тесни политически интереси, твърди Димитрова. Според нея Ердоган изпитва неприязън към руските медии, които го сравняват с президента Путин.

Още по темата

Прокюрдската партия за пръв път има шанс да попадне в парламента, коментира Димитрова. В неделя в Турция ще се проведат парламентарни избори. Целта на Ердоган е да спечели максимално мнозинство, за да прокара промените в Конституцията, с които югоизточната ни съседка да стане президентска република.

Ердоган иска да превърне Турция в президентска република по подобие на Франция и САЩ. Затова му трябва много голямо мнозинство в парламента. Лидерът на кюрдите обаче има широка подкрепа,макар и не толкова твърда, от неправителствените организации, които критикуват Ердоган за неспазването на човешките права.

Още по темата

 

В момента Турция провежда активна политика на разширяване на икономиката й навън, допълни дългогодишният кореспондент на БНР в Истанбул. След свиването на износа и икономическото сътрудничество на страната със съседите й – Ирак и Сирия заради войните там, Анкара търси пазари на запад. Най-близо е България и Турция има интерес да инвестира у нас, допълни Димитрова.

Като че ли не се прави много в това отношение. Това може да се уредят на високо ниво разговори,каквито мисля, че такива не се случват често.

Същинската цел за визитата на лидера на ДПС Лютви Местан в Турция днес и утре по покана на премиера Давутоглу ще остане скрита, коментира още Зоя Димитрова.