Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Илияна Йотова: Вниманието на ЕС да бъде насочено и към българо-турската граница

ЕК беше повече от разочарована след последната извънредна среща на Върха

29.04.2015 | 20:16 Редактор: Ирина Георгиева
Илияна Йотова: Вниманието на ЕС да бъде насочено и към българо-турската граница

Вниманието на ЕС трябва да бъде насочено не само към Средиземно море, но и към българо-турската граница, заяви еврокомисарят Димитрис Аврамопулос по време на дебатът в ЕП. Това коментира евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Илияна Йотова в предаването Денят Он Ер. Тя подчерта, че много рядко се прави толкова дълъг дебат по една тема - над 3 часа и половина и много рядко има толкова голямо присъствие в залата.

"Присъства не само председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, беше и първият негов заместник господин Франс Тимерманс, както и комисарят по миграция и вътрешна сигурност господин Димитрис Аврамопулос." - съобщи Илияна Йотова.

"В началото, когато аз поставих въпросът за промяната в Дъблин - за квотното разпределение, за това, че имаме нужда от обща политика, а не само за Средиземноморието, доста хора ме гледаха скептично." - допълни Йотова.

ЕК беше повече от разочарована след последната извънредна среща на върха, на която се предложи формула за квотно разпределение на бежанците, коментира Йотова. По думите й аргументите са били ясни и категорични, а най-вече, че страните от външната граница на ЕС не могат да понесат целия емигрантски натиск - най-малкото заради това, защото няма ресурси, а и Средиземноморието се е превърнало в гробница.

"Няма как да сме доволни с факта, че някак си на фона на тази трагедия Европейският съвет се задоволи само с това да увеличи три пъти финансовата помощ за операция Тритон. Операция Тритон върши горе-долу същата работа, за това ние казваме, че това изобщо не е добра мярка. Това е нещо като закърпване на дупката и в момента Европа действа като при пожарна команда." - обясни Йотова.

Комисарят Аврамопулос обеща, че на 15 май ще предложи новата стратегия за емиграция на ЕС, допълни Йотова.