Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Румен Драганов: Да предложим на българските туристи ваучери за почивка

13.03.2015 | 22:22 Редактор: Ирина Георгиева
Румен Драганов: Да предложим на българските туристи ваучери за почивка

Руският туристически пазар е доста неустановен към момента - не само към България, но и всички страни, които оперират с руски туристи са притеснени. Това коментира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма в Денят Он Ер. По думите му руските туристи през тази година ще намалеят, заради политиката на руското правителство.

 

Руска рекламна кампания на вътрешен туризъм

"От 17,6 млн. през 2014, руската държава смята да намали броя на туристите, които отиват в чужбина с близо 8 млн. души. В момента се провежда безпрецедентна рекламна кампания в самата Русия: "Да се отдадем на патриотизъм, руснаците да останат и да помогнат на страната".

Те са насочвани най-вече към Крим - от 400 хиляди туристи през 2014г., правителството на Москва очаква Крим да бъде посетен от 4 млн. туристи.

Предлагат се най-различни дестинации от Сочи до Камчатка." - обясни Румен Драганов.

Остров Сахалин дори е включен като изключително интересна дестинация.

 

Мерки за насърчаване на руския пазар в света

Турция, Египет, Кипър, Тайланд вече са предприели мерки срещу очаквания спад на руския пазар.

Кипър издава визи на руски туристи на границата.

Турция подпомага всеки полет от Русия със 6000 евро, с което пада цената на чартъра.

Египет направи редица намаления, свързани с обслужването на руски  туристи.

Някои магазини и компании в Египет започнаха да приемат руски рубли от 18 февруари 2015. Това бе първата стъпка от споразумението между Русия и Египет за подкрепа на туризма.

 

Ваучери за почивка

България може да загуби около 160 хиляди туристи, независимо, че много руснаци имат в България втори дом и част от тях ще дойдат в България - прогнозира Румен Драганов. Според него през 2015 у нас се очакват да влязат 450 000 руски граждани.

Загубата на туристи на руския пазар може да се компенсира чрез стимулиране на вътрешния пазар чрез ваучери за почивка на български граждани.

Предложението на Института за анализи и оценки в туризма се основава на добрата практика с ваучерите за храна, получавани от български служители като социална придобивка.

Квотата за ваучери за храна за 2015, одобрена от Министерството на финансите е за 240 млн лв.

"Бихме искали да има квота за ваучери за 100 млн. лева за почивка още за тази година за български граждани", каза Драганов.

Квотата се отпуска от МФ, а парите се дават от компаниите, когато имат средства. Средствата не се облагат с данъци.

"Тези 100 млн лв квота ще донесат поне още 200 млн лв към българския вътрешен туризъм от гледна точка на това, че всеки, който има ваучер води със себе си съпругата, децата, близки, така че българският туризъм ще мултиплицира ефекта на тези 100 млн. лв многократно, а те ще се върнат под формата на туристически такси, които се плащат по места, така и на всички други данъци, които се плащат от туризма." - обясни Драганов.

Драганов прогнозира ръст на британския пазар за 2015. 1200 резервации са направени още сега за следващата зима, съобщи Румен Драганов.

Заради понижаването на еврото, България излиза доста евтина туристическа дестинация, подчерта Драганов. По думите му страната ни е по-евтина и от Турция, където се оперира с долари.

На 14 март 2015 министърът на туризма Николина Ангелкова участва на туристическата борса Интурмаркет в Москва /14-17 март 2015/. България е представена с щанд от 200 кв.м, съобщава правителственият пресцентър.

В Москва Ангелкова ще има срещи с Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация и със Золтан Шомоги, изпълнителен директор за програми и координация на Световната организация по туризъм (СОТ). 

Чуйте коментара на Румен Драганов за проблемите пред туризма: