Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Менда Стоянова: И други банки могат да се включат в емитирането на дълг

Новият заем може да е под 8 млрд. евро, коментира председателят на бюджетната комисия в НС

18.02.2015 | 21:22 Редактор: Петко Трухчев
Менда Стоянова: И други банки могат да се включат в емитирането на дълг

2 са договорите за емитирането на дълга от 8 млрд. евро – за дилърство и за агентство. Това посочи председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев.

В този договор за дилърство няма клаузи, което го оставя отворен за всяка друга банка, която желае да се включи стига да покрива условията, както и тези 4-те могат да напуснат когато пожелаят.

Менда Стоянова посочи, че 8 млрд. евро е максимално допустимият размер на предлагания от правителството нов заем. Т.е. е напълно възможно страната ни да не прибегне до цялата сума.Колко ще се емитира зависи от изпълнението на бюджетите за следващите 3 години. Такъв е и срокът, в който ще се емитира дълга, припомни председателят на бюджетната комисия.

Още по темата

Стоянова определи аргументите на опозицията, че не се знае за какво ще се харчи заемът, като популистки. Липсата на съгласие и сред управляващите в коалиция партии Стоянова обясни с наближаващите местни избори. Заради тях по-малките партньори в управлението – АБВ и Патриотичният фронт, ще продължат да се конфронтират с ГЕРБ, за да извлекат политически дивиденти, смята Стоянова.

Идват местни избори и такива номера ще стават все по-чести.

Като популистки ход определи и липсата на съгласие сред управляващите около кандидатурата на Димитър Костов за подуправител на БНБ по банковия надзор. Стоянова не посочи обсъждат ли се в крайна сметка  други кандидатури.

По повод на създадената на 17 февруари Временната парламентарна  комисия за контрол над дейността на пенсионните фондове Стоянова уточни, че действително има проблеми с пенсионните фондове, които трябва да се решат чрез законови промени. Тя посочи като основен проблем определени такси, които  натоварват партидите на осигуряващите се и така намаляват доходността им.