Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Украйна не иска миротворци от ООН: Балтаджи

10.02.2015 | 07:56
Украйна не иска миротворци от ООН: Балтаджи

Микола Балтаджи за образа на врага, пропагандата, изявлението на руския външен министър в Мюнхен, оръжието, което Западът може да изпрати в Украйна.

Посланик Балтаджи говори с Веселин Дремджиев в Денят он ер на 9.2.2015


Посланикът на Украйна смята, че Русия използва всички пропагандни оръжия, за да убеди света и своя народ в законността на войната в Украйна:

„Заплахата за рускоговорящите се появи в главите на управниците в Кремъл и хората научиха за т.нар. заплаха от медиите и руската телевизия“,  каза посланик Балтаджи.

Той коментира карта, представяща участието на военни части на територията на Украйна.

„Русия изпраща войници от всички военни части, от всички области на страната. Русия е голяма, там има толкова танкове, артилерийски системи – това е тояга и срещу нея трябва да има тояга."

Украйна смята, че компромис не би могло да има по отношение на териториалната й цялост, руския език като държавен, отписването на Крим.

Посланик Балтаджи каза още, че не е уместно да се дислоцират миротворчески войски на ООН, "защото това е пътят към замразяване на конфликта".

По повод протеста, организиран от БСП на 10.2.2015, посланикът каза, че е нормално да има антивоенни протести, защото "никой не иска война – Украйна, Европа, Америка, дори руските управници. Въпросът е с каква цел се прави демонстрацията".

Чуйте целия разговор в студиото във видеото.