Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Владимир Шопов: Следващият кабинет не може да си позволи лукса да бъде неработещ и нереформиращ

13.10.2014 | 09:52 Редактор: Ирина Георгиева
Владимир Шопов: Следващият кабинет не може да си позволи лукса да бъде неработещ и нереформиращ

Следващият кабинет не може да си позволи лукса да бъде неработещ и нереформиращ. Това коментира политологът Владимир Шопов в предаването Денят Он Ер. По негови думи нужно е бъдещето правителство да направи анализ на ситуацията в момента и да види дали е съгласно с позициите на служебния кабинет или не, и тогава вече да работят. В противен случай управляващите ще се сблъскат не само с недоволство, а и с несъстоятелност.

"8 партии в парламента - това е тенденция от поне 20 -30 години в Европа. Европейските парламенти са все по-фрагментирани. Дори в една северна Европа, която така обичаме да гледаме като пример за това какво се случва - индиката за това накъде вървят нещата. В момента във Финландия и Швеция има 8 партийни парламенти, така че това само по себе си не е драма. Но пак казвам, все пак тези институции, за да работят добре или легитимно стъпват на това, което и ние трябва да се опитаме да направим, на ясно поети и разписани управленски коалиционни формати и правителства, които работят, а не се опитват просто да измитат проблемите." - обясни Шопов.

Политологът коментира и приоритетите предложени от Патриотичния фронт на 12 октомври. Сред тях са както идеята за програмно управление, така и освобождаване на минималните доходи от данъци, отстраняване на ДПС от управлението, разследване на енергийни проекти като АЕЦ Белене, Южен поток и 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй и прекратяване на ядрените проекти като поради липса на нужда от допълнителни източници на ел. енергия. Според Шопов обаче документът съдържа странности и вътрешни противоречия.

"От една страна се настоява България да прекрати всякакви участия в чуждестранни военни мисии, малко по-надолу се настоява нашите евроатлантически партньори безплатно да повишат капацитетите на българската армия и да я върна в това състояние, в което хората си спомнят." - допълни Шопов.

Въпросът който си задавахме до момента е дали ще се сформира правителство, а е важно да се запитаме как ще се състави новия кабинет, подчерта Шопов. По негови думи нужно е да се направи сериозен и пълен политически документ какъвто в коалиционното споразумение.