Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Как да се увеличат парите за лечение

Д-р Николай Болтаджиев, директор на МБАЛ Св. Богородица

15.04.2014 | 06:45
Как да се увеличат парите за лечение

Д-р Николай Болтаджиев, председател на УС на Националното сдружение на частните болници и директор на МБАЛ Св. Богородица поиска да се се увеличат парите по НЗОК или да се регламентира плащането от пациентите. Ето как коментира той проблема в здравеопазването в предаването Денят он ер с Веселин Дремджиев.

Нещата са прости, а грешката е в посоката. Пациентите трябва да се лекуват от лекари в лечебни заведения, на които трябва да се плати. Парите или трябва да дойдат от бюджета на НЗОК, или да се регламентира плащането от пациента. Каквото и друго да се прави, няма как да се лекуват пациентите без пари, каза д-р Болтаджиев.

Идеята на министъра на здравеопазването всички болници да работят по всички пътеки и всички болници да имат спешна помощ е странна, защото всички болници сключват договори по всички пътеки, на които отговарят. И в момента болниците работят и по спешна помощ, с тази разлика, че на едни се плаща, а на други – не, каза още председателят на УС на Националното сдружение на частните болници. Заплаща се на големите държавни болници, но на малките, общинските и частни - не. При нормално остойностените пътеки, публична тайна е, че се дават пари на джипита да пращат в определени болници и в Бърза помощ, казва още директорът на МБАЛ д-р Болтаджиев.

Той оспори примера на министъра на здравеопазването, че големите болници поемат спешните случаи. Тук става дума за една пациентка в тежко състояние, която обикаля четири държавни и една общинска болница в София и никоя от тях, точно тези, трупали дългове заради пациенти, не я приема, разказа докторът. Тя не отива в частната болница, защото в държавните идват немалко постъпления от самите пациенти – или на каса, официално, или пациентите доплащат под масата, казва д-р Болтаджиев.

Той предлага парите да идват или по каса, или да се въведе по-голямо доплащане, което го има и сега.

Целият телефонен разговор на Веселин Дремджиев с д-р Болтаджиев в Денят он ер– във видеото.