Манолов: Потвърждават се думите на Фалачи и Европа трябва да се събуди

Извънредно издание на Видимо-невидимо 15 ноември, неделя 11ч.

14.11.2015 | 10:45
Манолов: Потвърждават се думите на Фалачи и Европа трябва да се събуди

„Това, което стана снощи в Париж потвърждава всеки ред от книгата на Ориана Фалачи, която издадох преди 8-9 години, „Троя продължава гори“. Както писа тя – и както каза в своя лекция след атентатите в Ню йорк, за което беше обругана и осмивана: Европа трябва да се събуди.

Тези атентати, които със сигурност няма да спрат потвърждават тезата, че Ислямът води безсрочна война със западния свят и че тази война се води и с оръжия, както тази нощ, но всъщност това е културна война, която поразява западния начин на живот, западното разбиране за живота, западния начин на мислене и свободата, която има на Запад.

Бомбите и взривовете са само стратегия за сплашване, която ислямистите използват, за да прекършат духа на Европа, да я сплашат, да я обезкуражат и да убият душите и идеите ни.

Западът  е изгубил страстта си и трябва да си я върне, защото за да живееш трябва да имаш страст – трябва да откажеш да се подчиниш. Иначе отново ще се възстанови световният халифат, за който воюват ислямистите.

В същото време надежда, защото както и Фалачи казва: "Много битки може да бъдат изгубени, но войната ще бъде спечелена".

 

На 15 ноември 2015 от 11:00 по телевизия Bulgaria ON AIR очаквайте извънредно издание на предаването„Видимо и невидимо“, посветено на последните терористични актове в Париж. Темата на предаването е „Ще се събуди ли Европа?“ Гости на водещия Калин Манолов ще бъдат политологът от Нов бълргарски университет доц. Миахил Дойчев и международният коментатор Огнян Дъскарев.