Жан-Клод Делжен: Обикновеният гражданин не би могъл да е журналист

Трябва да се разбере добре, че журналистите имат изключително важна роля в демократичното общество, коментира ескдиректорът Човешки ресурси в TF1

17.05.2014 | 19:00 Редактор: Мариета Иванова
Жан-Клод Делжен: Обикновеният гражданин не би могъл да е журналист

Обикновеният гражданин не би могъл да е журналист, тъй като професионално поднесена и проверена информация би могъл да сглоби подбере и поднесе един обучен за това специалист, коментира пред Александър Богоявленски за Bulgaria On Air бившият директор "Човешки ресурси" на първи канала на френската национална телевизия  TF1 Жан-Клод Делжен.

Вижте и още както мисли той: за предизвикателствата пред професията, защо зачестяват самоубийствата сред журналистите и какво е бъдещето пред журналистиката от интервюто:

Кое  е най-голямото предизвикателство пред медиите днес?

Жан-Клод Делжен: Най-голямото предизвикателство за медиите е да намерят икономически баланс, който позволява както инвестиции в цифрови платформи, да поддържат традиционната журналистика, а за журналиста - да се адаптира бързо към развитието на цифровата среда.

Виждаме как развитието на дигиталната среда променя средствата, изискванията към квалификациите, което може да доведе до това, че част от журналистите няма да успеят да останат и ще отпаднат от конкуренцията. Това е реален проблем.

Друг проблем, разбира се, е засилването на темповете на работа и натоварването на журналистите, защото всичко се развива много по-бързо и работата е много по-натоварена днес, отколкото преди няколко години.
 
Например, тук в Белгия как стоят нещата?
 
Жан-Клод Делжен: В Белгия и във Франция една част от журналистите са, как да ви кажа, силно затруднени. Има огромна разлика в заплатите, които имат тенденция да намаляват. Една малка част от професионалистите, въпреки всичко оцеляват, но с тенденция към намаляване.
 
Говорите за самоубийствата сред журналистите. Каква е причината за това явление?

 
Жан-Клод Делжен: Засилването на броя на самоубийствата се дължи на това, че хората стават все по-самотни и изолирани, а трябва да преодоляват проблеми. Те са сами в преодоляването на препятствията. Това би могло да ги отведе до критични ситуации.

Многобройните трудности, големите натоварвания в работата, както професионалното изчерпване - след като си дал всичко от себе си и вече не ти остава енергия.
 
Това е феномен на Запада или и на Изток?
 
Жан-Клод Делжен: Това е явление, което наблюдаваме почти навсякъде. То зависи от начина на управление на фирмата, от това, което се изисква. Понякога има твърде големи изисквания към хора, които работят твърде много, и поставят организма си на твърде големи натоварвания. В определен момент те са толкова силно изтощени, че могат да свършат някоя глупост. Могат да се оставят на кризата.

Трябва да се разбере добре, че журналистите имат изключително важна роля в демократичното общество. Следователно трябва да се запази ролята им на посредници в предаването на информация, на професионалисти.

С тази цел трябва да възстанови цената на тяхното обучение. Потребителите, гражданите трябва да плащат за информацията - било в Интернет, било в пресата. Хората трябва да приемат да плащат за информация. Защото точно там, е смисълът.

Ако вестниците са рентабилни, ако платените сайтове са печеливши, журналистите ще получат добро отношение.
Ако обаче продължаваме с нискобюджетната информация, ще имаме отново ситуации, в които журналистите ще платят цената на корекцията надолу.

Трябва да се върнем към ръст на заплащането и да дадем дължимото на информацията. Това не са само данни, свидетелства, това е обединение, оценка и само един професионалист като журналиста може да го направи.
Ако не се направи оценка, демокрацията ще бъде засегната.

Журналистиката трябва да продължи да живее. Трябва да й се придаде още по-голямо значение, за да позволи на демокрацията да се развива. Това означава гражданите да платят цената за информацията.

В този смисъл, според вас не е вярно, че всеки е медия?
 
Жан-Клод Делжен: Означава, че обикновените граждани биха могли от време на време да свидетелстват. Но свидетелството не е информация.

Информацията е събиране, сглобяване и проверка, преди да получи статут на новина. Това само един квалифициран журналист може да направи.

Обикновеният гражданин не би могъл да е журналист.