Парк или паркинг

В средата на април ще бъде открит най-новият парк в столицата - "Възраждане" в Зона Б5

09.03.2016 | 07:00 Редактор: Ирина Георгиева
Парк или паркинг

В средата на април ще бъде открит най-новият парк в столицата - "Възраждане" в Зона Б5. Новата придобивка обаче идва освен с дълго очакване, и с притеснения за хората, които живеят в района.

За първи път от 27 години в София се открива чисто нов парк – разположен е на площ от 52 декара, на апетитно място до квартал Зона Б5, терен които преди няколко години за малко да бъде откраднат чрез фалшив подпис. В новия парк са поставени 177 пейки, три чешми, сух фонтан и специално изграден терен за временно цирково шапито, както и детски площадки. 

Още по темата

Паркът ще разполага и с два паркинга с 52 и с 96 места. Ползването им обаче ще е платено. 

"Важното е, че тези паркинги ще бъдат платени, защото финансирането на парк Възраждане е под формата на кредитиране по програма Джесика – и ние ще трябва да го връщаме – това налага паркинги под наем и съответно приходна част от тях", коментира Добри Бориславов от Софийски имоти. 

Паркоместата в район Възраждане са силно ограничени и затова хората са доволни от новите два паркинга, но мненията за платен престой са разнопосочни. Златина често разхожда сина си в района и одобрява платения престой, заради контрола.

"Така като е платено ще може да се ползва за определено време, което, ако нямаше такива хора, които да използват неправомерно, нямаше да е добре да се плаща", смята Златина.

Наталия Коджабашийска също живее в квартала, притеснява се обаче, че с отварянето на парка, посетителите ще нараснат многократно и колите ще спират навсякъде. 

"В района не е удобно, понеже трябва да си с вседеход навсякъде", добави Наталия.

"Може да обърнете внимание, няма смисъл да се казва. Просто колите са...на тротоара, няма къде да спрат, не че хората го желаят, ние сме хора от тука, и пред рампата се спира, така че...няма какво да им се сърдя – те къде да я сложат на 7-етаж, на 8-я", коментира още тя.

Концесионерът планира да има безплатни часове за паркинг през уикендите. Как и колко ще се плаща – ще стане ясно на 16 април, когато паркът ще бъде официално открит.

Репортаж на репортера Виктор Борисов и оператора Иван Ставрев: